Okuma Süresi : 3 dakika

Çocukluğunuzda seyyar satıcılarınızdan hiçbir şeyler aldınız mı? Lahmacun? Simit? Boza? Sahlep? Ya da ilginç görünüşüyle şırdan? Sizleri bilmem ancak seyyar satıcı denildiğinde benim aklıma, ilkokulda teneffüs zili çaldığında koşarak önce okul binasının sonra da okul arazinin hemen dışına çıkarak aldığımız toz leblebi geliyor. Bugün birçok şehrimizde -özellikle de büyükşehirlerimizde- kalmayan ve yok olan seyyar satıcıları anlatıyor, Deniz Gürsoy’un Evlerimizin Bülbülleri Seyyar Satıcılarımız adlı eseri…

Türkiye’nin Sokak Lezzetleri

Çok eskiden su satan sakalar, şerbet satan şerbetçiler, hatta döner satan seyyar satıcıların bile bulunurken, bugün –lahmacun gibi- seyyar satılan birçok lezzeti seyyar şekilde bulmak mümkün değil. Eserinde kendi çocukluğunu da anlatan Deniz Gürsoy, Sohbetin Bahanesi Kahve ve Demlikten Süzülen Kültür: Çay başlıklı kitapları gibi akıcı bir dille ve eğlendirecek şekilde, Deniz Gürsoy’un Gastronomi Tarihi, Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz ve Baharat ve Güç adlı eserleri gibi de bilgilendirecek şekilde ele almış. Diğer eserlerinde olduğu gibi seyyar satıcılara ilişkin çok sayıda değişik görseller ile, boza, salep, tükürük köftesi, elma şekeri gibi bazı sokak lezzetlerinin tariflerini de içermektedir. Bunun yanı sıra en lezzetli netflix yapımlarından birisi olan Street Food Asia gibi eserlerde görebileceğiniz, yabancı ülkelerdeki seyyar satıcı kültürlerine de değinilmiş.

En Lezzetli Netflix Yapımları

Sözün özü Evlerimizin Bülbülleri Seyyar Satıcılarımız, Keyifle okunacak, biraz da geçmişe giderek anılarınızı tazelemenize neden olacak olan bir Deniz Gürsoy eseri…

İçindekiler

Önsöz, 9
Giriş, 17
Sokak Satıcılığı Zor Zanaat, 29
Çocukluğumun Sokak Satıcıları, 41
Sütçü, 44
Poğaçacı, 46
Simitçi, 48
Dondurmacı, 55
Mısırcı, 65
Şerbetçi, 67
Sucu, 73
Yağcı, 77
Pamuk Helvacı, 81
Bezeci, 83
Zerzevatçı, 85
Ciğerci, 95
Leblebici, 99
Macuncu, 103
Salepçi, 107
Yoğurtçu, 111
Bozacı, 117
Reçellik Gülcü,
Dutçu, 123
İlkokulun Önü, 131
Yazlık Sinema ve Önü, 135
Edebiyatımızda Sokak Satıcıları, 141
Dünyanın Diğer Şehirleri, 153
Sokak Satıcılarının Avazları, 161
Ölçüler, 167
Kaynakça, 169  

Deniz Gürsoy’un Gastronomi Tarihi’nden Tadımlık…

Deniz Gürsoy’un Gastronomi Tarihi eserinin yayınevi olan Oğlak Yayınları’nın kendi sitesinde yayınlanan, eserin “tadımlık” adı verilen kısıtlı bir nüshasını okumak için buraya tıklayabilirsiniz…

Arka Kapak Yazısı

Sokak satıcılarının çoğu dengini yüklenip İstanbul’a taşı toprağı altın diye gelmiş kişilerdir. Sabırla kahrını çekerler İstanbul sokaklarının, taa ki bu kente tutunabilene kadar. Arşınla babam arşınla İstanbul sokaklarını… Sokakları biter mi İstanbul’un! … Benim çocuklarım mahalle seyyar satıcılarının zamanına yetişemedi. Yani, onları en son bizim nesil gördü. O zaman yaşadıklarımızı, gördüklerimizi gelecek nesillere kayıt olarak bırakmak görevi de bize düşüyor. … Bu kitapta hem nostalji için geçmişteki sokak satıcılarını hem de geleceğe hoş bir seda bırakmak için günümüzün sokak satıcılarını bulacaksınız. Ama yalnızca İstanbul’un sokak satıcılarını…

Deniz Gürsoy, Evlerimizin Bülbülleri Seyyar Satıcılarımız kitabında bu kez “taşı toprağı altın” İstanbul’un ağız tadını oluşturan bülbül sesli sokak satıcılarını konu alıyor. Üstelik sayfalarda gezinirken seyyar satıcıların avaz avaz sattıkları yoğurdun, macunun, elma şekerinin, simidin, poğaçanın… mutfağınızda kolaylıkla yapabileceğiniz tariflerini de bulacaksınız.

Künye

Kitabın Adı
Evlerimizin Bülbülleri Seyyar Satıcılarımız

Yazar
Deniz Gürsoy

Sayfa Sayısı
176

Yayıncı
Oğlak Yayınları

İlk Baskı
2014

Baskı Sayısı
1 (Bir)

ISBN
978-975-329-966-4

Kitapsever Mecralarda Evlerimizin Bülbülleri Seyyar Satıcılarımız

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 18/03/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 12 dakika

2 Yorum

  1. Küçüklüğümde seyyar satıcılardan lahmacun alıp yemeyi çok severdim. Sanırım artık seyyar satıcılardan aldığım tek ürün simit. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler.

    1. Seyyar lahmacunculardan lahmacun alıp yiyen kişi çevremde yok. Böyle bir tecrübeye sahip olduğunuz için şanslısınız bence. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir