Pek bilinmeyen bir lezzet olması nedeniyle, şırdan nedir ve şırdan hayvanın neresinden yapılır sorularıyla sıkça karşılaşılmaktadır. Kısa olarak şırdan da denen şırdan dolması, görünümünün erkek cinsel organına benzetilmesinden dolayı, biraz mesafeli yaklaşılan bir sakatat yemeğidir.
Adana’da sevilen ve yaygın bir şekilde tüketilen bir lezzet olan şırdan esasen işkembe, börkenek ve kırkbayır ile birlikte geviş getiren hayvanların dört bölmesi midelerinin son kısmıdır.
Çeşitli baharatlar, kıyılmış iç yağ ve pirinçle doldurulup hazırlanan şırdanın açık olan kısmı dikilerek, salça ve baharat içeren bir suda haşlanmaktadır.
Lezzetinin yanı sıra, pişirme tekniği ile de işkembe dolmasına benzeyen bir lezzet olan şırdan dolması tuz, kimyon ve pul biber ile yenir. Genellikle akşamları geç saatlerde tüketilen şırdan, işletmelerde olduğu kadar seyyar olarak da satılmaktadır. Seyyar olarak satılan şırdan, kağıtta elden servis edilir ve ayaküstü yenir. Bu anlamda seyyar tüketilen şırdan, bünyelerde midye dolmanın yaptığı gibi lezzet açığını gidermektedir.
Fotoğraf, OralarNereler.com
Sakatat yemeyenler için yine yenemeyecek bir yemek daha 🙂
Bir şans verin. Tahmin ettiğinizden daha iyi olacağını söyleyebilirim. 🙂
Tadını merak ettim. Koku var mı?
Tadı mumbardan çok çok farklı değil. İşkembeye kıyasla daha az aroması var bence. Gayet yenilebilir bir kıvamda yani. 🙂