Okuma Süresi : 4 dakika

2022 Yılı Değerlendirmesi yazısına “Zaman akıp geçiyor” ya da “İşte bir senenin daha sonuna geldik” gibi hep tekrar edilegelen sözcüklerle giriş yapmak istemem ancak fiili durumun da gerçekten bu olduğu aşikar. Üç haneli olan ve onlar hanesi de üç ile başlayan belirsiz sayıda bir gün kadar önce, 2021 Yılı Değerlendirmesi başlıklı bir yazı yazıyordum, sadece -1 farkla… Hal böyleyken tam olarak hangi ara geçtiğini anlamadığımız bir şekilde günler geçti ve sıra 2022 yılı değerlendirmesi yazısına geldi…

Neden Özdeğerlendirme?

Tüm bir önceki yıla dair yaptığım değerlendirme yazılarımda da belirttiğim ve muhtemelen sizlerin de hatırlayacağı üzere, hayatımdaki temel yaklaşımlarımdan birisi “Alim unutur, kalem unutmaz!” sözündeki düşüncedir.

Bu önerme doğrultusunda, 2022’nin nasıl geçtiğini önce kendimin tam anlamıyla idrak edebilmek adına, sonra farklı zamanlarda 2022’nin nasıl geçtiğini okuyup değerlendirebilmem için ve elbette ki sizlerin de geçirmiş olduğunuz yılı değerlendirmenize ilham olması amacıyla 2022 yılı değerlendirmesini kaleme alıyorum.

“Gerçek, adil ve doğru bir öz değerlendirme ile başarı kaçınılmazdır.” yaklaşımına sahip bir zihin olarak, Mide Mühendisi’nin 2022 yılı değerlendirmesi nasılmış gelin bir bakalım.

Tabii adet olduğu üzere, kişiliğimin sadece bir boyutunun Mide Mühendisi olduğunu, bir diğer boyutunun da SosyalAnneBaba olması nedeniyle SosyalAnneBaba 2022 Yılı Değerlendirmesi’ni, yine 2022 yılının değerlendirilmesi gereken bir başka alanı olarak Lezzetli Hikayeler 2022 Yılı Değerlendirmesi’ni iliştirerek, geçtiğimiz yılın tüm Z raporunu döküyorum. (:

Hayat Boyu Eğitim

2021 yılı değerlendirmesinde de belirttiğim gibi, kişisel olarak hayat boyu eğitim fikrine gönülden inanan birisiyim. Bu kapsamda 2022 yılı içinde tamamlamak amacıyla daha önce Domestika ve Udemy’den aldığım eğitimlere ek olarak, Neo Skola ve Scoolinary’den birkaç eğitime kayıt oldum. Öncelik sıralarına göre bu eğitimleri tamamlamak istiyorum. 

Bunun dışında hep istediğim ancak denk getiremediğim, İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği ve Nejat Pars’ın verdiği Mozzarella ve Burrata eğitimini kasım ayında tamamlamak nasip oldu.

Tamamlanacak eğitimlerin gerisi artık 2023 yılında…

Sıra MideMuhendisi.blog’da!

Türümüzün giderek tembelleştiği, okumaktan uzaklaştığı, ne öğrenmek istiyorsa YouTube’a baktığı ya da biraz eğlenmek istiyorsa Instagram ya da TikTok’ta zaman geçirdiği bir dönemdeyiz. Bendeniz ise, büyük kitlelerin gittiği bu istikametin tersi istikamette bir karar vermiş, 2019 başından başlayarak her hafta hem burada Mide Mühendisi Blog’da, hem de SosyalAnneBaba Blog’da yazı yazmaya başlamıştım. 

Daha sonra 2022 başında Lezzetli Hikayeler’in hayat bulması ile birlikte, her iki blogda da haftalık yazma sıklığını aylık olarak güncellemiştim.

Bununla birlikte, hızlı giden bisikletin yavaşladığında sendelemeye başlaması gibi bir durum mudur yoksa Lezzetli Hikayeler’in ciddi şekilde zaman aldığından mıdır tam bilemiyorum, Mide Mühendisi Blog ve SosyalAnneBaba Blog ile yeterince ilgilenemedim. Mide Mühendisi Blog’da senenin sonuna doğru tekrar hareketlenmeye başlamakla birlikte 2022’de,

yazılarını yazdım.

Blog Harici Mide Mühendisliği

Yazmak ve içerik üretmenin dışında, yılın sonuna doğru, Bagel-i Manyak’ın Meksika Gecesi’nde misafir mutfak çalışanı olarak katıldım ve misafirlere taco carnitas hazırladım.

Yine aldığım mozzarella ve burrata eğitiminin ardından, evde kendi mozzarellamı ve burratamı yapmaya başladım.

Bunlar dışında,

  • Yıllardır yaptığımız gibi kefirimizi ve yoğurdumuzu kendimiz yapmaya devam ettik,
  • Kendi yetiştirdiğimiz fesleğenlerle, güzel yaz domateslerini sık sık kavuşturduk,
  • Bol bol reyhan şerbeti yaptık,
  • Sık sık yüksek verimli süt kaymağı çıkardık,
  • Sarımsak konfit yaptık,
  • Elma sirkesi ve alıç sirkesi yaparak kışa hazırlık yaptık,
  • Kastamonu sarımsaklarından sarımsak tozu yaptık,
  • Başta habanero olmak üzere bol bol ve çeşit çeşit biber yetiştirdik ve kuruttuk,
  • Bolca acı biber sosu hazırladık.

Kitaplar, Kitaplar, Kitaplar…

Kitaplar konusunda 2021 yılı olduğu gibi 2022 de -ne yazık ki- verimsiz geçti. O kadar çok okumak istediğim eser yer alıyor ki kütüphanemde, her gördüğümde ya da elime aldığımda daha çok okuma arzum kabarsa da, yoğunluktan dolayı istediğim seviyede bir kitap okuyabilmiş durumda değilim 2022’de.

12 kitap okuma hedefi koymama rağmen, 

📖 Keyif Verici Maddelerin Tarihi, Wolfgang Schivelbusch
📖 Yunanistan’da Türk Kahvesi, Elias Petropoulos
📖 Hesap Lütfen: Dışarıda Yemenin Leziz Hikâyesi, Ceylan Özge Kunduz, Elif Yirmibeşoğlu
📖 Mutfağın Sarayı, Yasin Baturhan Ergin
📖 Yedikleriniz Davranışınız Olur!, Deniz Orhun, Kutsi Akıllı (tekrar)
📖 Acı Şeker, Deniz Gürsoy (tekrar)

olmak üzere 6 kitap okumuşum. 2022 yılı hedefinde %50’lik bir “sapma” gayet sıkıntı verici…

Bu hedefin gerçekleşmemesinde –Lezzetli Hikayeler gibi-  haklı olan gerekçeleri var ancak bunlar varlığı sonucu değiştirmemekteler, sadece “hafifletici sepetler”1 özelliği taşımaktalar. (:

Belki de SosyalAnneBaba’da yazdığım, Çok Kitap Okumak İçin Doğru Kitabı Seçmek yazısını birkaç kez okumak daha da hareketlendirici olacaktır.

Son Söz

Eski yılların değerlendirmelerine kıyasla görece “yalın” olan özdeğerlendirmemizin sonuna geldik. Tıpkı 2020 ve 2021 gibi, 2022 de zor bir yıl olarak tamamlandı. 

Bendenizin 2022 yılına ait özdeğerlendime bu şekilde… Peki ya siz? Siz neler yaptınız 2022’de? İstediğiniz gibi bir yıl geçirebildiniz mi? 2022 nasıl izler bıraktı sizlerde?

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 31/12/2022
Son Güncelleme Tarihi, 01/01/2024
Toggl Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 56 dakika

2 Yorum

  1. 2022 yılı birçok açıdan sıkıntılı geçti benim için yine de yapabildiğim en iyi 2 şey kitap okumak ve ispanyolca çalışmak oldu.
    Güzel bir değerlendirme olmuş emeğine sağlık.
    👏👏👏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir