Son dönemlerde adı çok duyulan probiyotik içeceklerden birisi de kvas’tır. Bununla birlikte, ülkemizde yeni yeni yayılmasından dolayı kvas’ın ne olduğu tam olarak bilinmemekte ve kvas nedir sorusu zihinlerde yer etmektedir. Gelin bu soruyu yanıtlayalım ve kvas nedir bir bakalım.
Hangi Kvas?
Ülkemizde kvas genellikle pancardan yapılan bir içecek olarak bilinmekle birlikte, doğduğu ve yayıldığı topraklar olan Doğu Avrupa’daki kvas Türkiye’de bilinen kvas’tan daha farklı bir içecektir.
Slav dillerinde “maya” anlamına gelen “квасъ” yani kvasŭ sözcüğüne dayanan kvas ya da bir başka deyişle kvass, çavdar ekmeğinden yapılan fermente edilmiş ekşi mayalı bira gibi bir içecek olarak nitelenebilir. Genellikle oldukça düşük bir alkol seviyesine1 sahip olan kvas, kombu çayı benzeri bir tada sahiptir ve çocuk ya da yaşlı hemen herkes tarafından tüketilmektedir.
Kvas içecek olarak tüketilmesinin yanı sıra, Rus Mutfağı’nda sıcak havalarda yapılan okroshka, botvinya ve tyurya gibi soğuk çorbaların da temelini oluşturan malzeme olarak kullanılmaktadır.
Doğu Avrupa’daki ülkelerde, özellikle de Rusya’da oldukça sevildiği ve geçmişte de bu durum çok farklı olmadığı için kvas, Fyodor Dostoyevski’den Leo Tolstoy’a, Maksim Gorki’den Anton Çehov’a kadar çok sayıda Rus yazarın eserlerinde kendine yer bulmuştur.
Günümüzdeki Kvas
Doğu Avrupa’nın birçok yerinde ve Rusya’da büyük ilgi görmekte olan kvas, günümüzde de hala sıklıkla ve sevilerek tüketilmektedir. Tarihi oldukça eski olan kvas’a karşı olan ilginin bir kısmı kendisine dair olmakla birlikte, Amerikan icadı olan ve Amerikan kültürünü simgeleyen kolaya karşı bir alternatif olarak görülmesinden de kaynaklanmaktadır. Bu yaklaşımın izlerinden birisi olarak, Rus şirketi Nikola’nın ürettiği kvası, “kola-nizasyon karşıtı”2 sloganı altında pazarlaması örnek verilebilir.3
Kvas’ın -özellikle Rusya’da- “Rus kimliğinin bir parçası” olarak gören bu yaklaşıma rağmen, ABD kökenli çok uluslu bir şirket olan Coca Cola -bu yaklaşıma Amerikan tarzı bir karşılık veriyormuş gibi- 2008 yılında “Kruzhka” ve “Bochka” markası altında Rusya’da şişelenmiş kvas üretmeye ve satmaya başlamıştır.
Peki Bizim Bildiğimiz Kvas Nedir?
Bizim ülkemizde daha çok bilinen ve bir tür sebze kvas türü olan pancar kvas şekindedir. Çeşitli sebzelerden de yapılabilen sebze kvaslarından birisi olan pancar kvas, içerdiği pancardan kaynaklı olarak ciddi miktarda aktioksidan içermektedir. Lezzet olarak Çukurova bölgesi mutfağının şalgam adlı içeceğimize benzemekle birlikte kvas, kara havuç ve şalgam turpundan yapılan şalgamdan farklı olarak pancardan yapılmaktadır.
Son yıllarda pancar kvas ile daha çok karşılaşıyor olmamızın nedeni ise, hem prebiyotik hem probiyotik özelliği hem de besin değerleri nedeniyle, sağlıklı yaşam akımları ve yeni beslenme akımları takipçileri tarafından gösterilen ilgidir. Bu ilgiyi karşılamak adına da, her geçen gün butik üretim yapan birçok işletme ortaya çıkmaktadır.
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 27/05/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 5 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 15 dakika
Kvas içeceğini ilk kez duydum. Probiyotik olması bence sağlık açısından iyi, denemek gerekir. bilgilendirme için teşekkürler.
Not: Dostoyevskinin insancıklar kitabını okudum ancak kvas diye bir içecek geçtiğini görmedim belki de çeviride farklı bir içeceğe atıfta bulunulmuş olabilir.
Denenmeli kvas. Yararlı bir içecek… 🙂
Emrah Bey yine sayenizde yeni bir şey öğrendik, peki tadı nasıldır? Ekşi mi tatlı mı, turşu suyu yoksa yoğurt suyuna mı yakındır? Sevilerek içilir dediğinize göre Alman usulü tatlı turşu gibi hayal ettim…
Bilgi paylaşıldıkça anlamlanır. 🙂 Kvas fermente ürün olduğu için biraz ekşimsidir. Tabii içine koyduğunuz malzemelere göre farklılaşabiliyor lezzeti, sarımsak miktarına göre, acı biber içerip içermemesi gibi bileşenlere göre… Bizim şalgam suyuna uzak değil kısacası tadı.