Okuma Süresi : 2 dakika

Son dönemlerde yiyip içtiklerimiz ile ilgili en çok dile getirilen kavramlardan birisi de probiyotiktir. Bu nedenle ister istemez akıllarda probiyotik nedir sorusu oluşmaktadır.

Öncelikle söylemek gerekir ki, bir sözcüğün başında “anti” öneki bulunduğunda karşıtlık, “pro” bulunduğunda da lehindelik söz konusudur. Bu nedenle antibiyotik sözcüğü, nasıl çeşitli zararlı organizmaları kastederek “canlılık karşıtı” gibi bir anlama geliyor ise, probiyotik de “canlılık için” gibi bir anlama gelmektedir. Sadece anlamından bile, rahat bir şekilde probiyotik bileşiklerin bedenimiz için yararlı olduğunu anlamak mümkün.

Probiyotik gıdalar, yediğimiz yemekleri sindirmek için gerekli olmaktan tutun, bağışıklık sistemimizin direncinin arttırılmasına kadar birçok alanda çok büyük önem taşımaktadır. İçeriğinde bedenimize yararlı canlılar bulunan probiyotik gıdalar, bir anlamda bizleri hasta etmeyen patojen özellik göstermeyen bakteriler ile doludur.

Probiyotik özelliği olan besinler oldukça çeşitlidir. Yoğurt, kefir, turşu çeşitleri, Kore Mutfağı’nın kimçi‘si, Alman mutfağının Sauerkraut’u, Uzak doğu mutfağının kombucha olarak da bilinen kombu çayı gibi besinler en çok bilinen probiyotik yiyeceklerdir. Her birinin mikrobiyolojik özellikleri de farklı olunca da, olabildiğince farklı türde probiyotik yiyecekler tüketmek sağlıklı olduğu kadar da oldukça lezzetlidir…

Bir de prebiyotik nedir, prebiyotiklerin faydaları nelerdir gibi probiyotik ile karıştırılan konular da mevcuttur. Bu kavramları netleştirmek adına, bu yazıyı okuduktan sonra prebiyotik konusunu ele almanız takdirde, bu kavramlar ve nelere işaret ettikleri tam olarak netleşecektir.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 27/06/2019
Son Güncelleme Tarihi, 25/10/2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir