Kombu çayı, ya da diğer adıyla Kombuça, son dönemlerde daha sık duyulan, sağlıklı yaşam ile ilgili çevrelerde öne çıkan, probiyotik özellikte bir çaydır.
Tarihi
Bilinen tarihe göre ilk defa M.Ö. 221 yılında Tsin Han zamanında Çin İmparatorluğu’nda ortaya çıkan kombu çayı, yüzyıllar sonra Koreli doktor Kombu ile ünlenmiştir. Doktor Kombu M.S. 414 yılında o dönemin Japon İmparatoru’nun ölümcül hastalığını bu çay ile tedavi etmiştir. Daha önce mantar çayı olarak da bilinen bu çay, bu olay ile birlikte doktor Kombu’nun çayı anlamında Kombu çayı olarak anılmaya başlanmıştır1. Geçmiş dönemlerde Japon askerlerinin sağlık ve enerji için içtiği bu çay, 2. Dünya Savaşı ile birlikte önce Sovyetler Birliği’nde sonra da Avrupa ve Amerika kıtasında öğrenilerek yaygınlaşmıştır.
Peki Esasen Kombu Çayı Nedir?
Bakteri ve mantarların simbiyotik bir kültürü olan kombuça mantarı, çay, şeker ve sudan oluşan bir karışımın içinde varlığını devam ettirip çoğalmaktadır. Bu süre zarfında mayalanma işlemi gerçekleşmekte, bu da yaklaşık 7 ile 12 gün arasında sürmektedir. Fermente olurken içerdiği şekerin çoğu mikroorganizmalar tarafından kullanılan kombu çayının tadının sirke ile elma şırası arasında olduğu söylenebilir.
Bileşimi
Her bir fermentasyon sürecinin farklı olduğunu ve birebir farklı sonuçlar elde edilebileceğini göz önüne alarak, bitmiş bir çayın içeriğinin aşağıdaki ürünleri içerebileceğini söyleyebiliriz2:
- Glukuronik asit,
- Glukonik asit
- Laktik asit
- Asetik asit
- Bütirik asit
- Malik asit
- Usnik asit
- B vitaminleri,
- C vitamini,
- Amino asitler,
- Enzimler,
Sözün Özü
Görünümü ilginç ve kimileri için biraz tereddüt ettirici olsa da, taşıdığı özellikler nedeniyle insan vücuduna önemli faydaları bulunduğu düşülen bir fermente üründür Kombu çayı. Bununla birlikte kombu çayının laboratuvar ortamında ve hayvanlarda antibiyotik ve antioksidan etkileri olduğu gösterilmiş olsa da, insanlarda çok az fayda görüldüğünü düşünenler de vardır.
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 08/08/2019
Son Güncelleme Tarihi, 26/05/2021
Kombu çayında içerikte yazamasa da biryerde fermantasyon sonucu alkolleşme olduğunu okumuştum. Sizce var mı böyle birşey?
Fermente ürünlerin hemen hepsinde (kefir, sirke, kombu çayı v.s.) değişen miktarlarda alkol bulunmaktadır zira genel olarak fermentasyon sürecinin bir çıktısıdır alkol. Bu seviye ve miktar, fermentasyon süresine, ortam şartlarına ve içeriğe göre değişir. Son olarak -genelde bilinmez ama-portakal gibi bir çok meyvede de alkol bulunduğunu söylemeliyim.
Mesafeli durduğum bir probiyotik kendileri. Bir anda herkesin tanitmasiyla donemsel moda olan bir içecek gibi gelmisti Sanirim bu yüzden denemedim .
Yapılması konusunda en dikkat edilmesi gereken probiyotik içeceklerden. Hafif gazlı bir tadı var ama gayet içilebilir. Üçüncü nesil kahvecilerde ve bazı kafelerde mevcut. Bir denenebilir bence… 🙂
Merhaba. Kombu çayı üretimi için nerden izin almak gerekiyor? İstenen belgeler nelerdir? Ev tipi üretim yaparsak bunları bypass edebiliyor muyuz? Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Merhabalar. Benim çalışma alanım lezzetlerin kültürel yönü ile ilgili, ticari boyutundan ziyade. O nedenle sorularınızın yanıtına dair bir bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım. 🙂