Kore mutfağındaki önde gelen lezzetlerinden birisi de kimçi’dir (kimchi’dir). Kimçi nedir sorusunun tam yanıtı da, kelime anlamı olarak, “sıvıya bastırılıp bekletilmiş sebze”dir. Bu anlama sahip olan gelen kimçi, Koreliler tarafından oldukça sevilen, probiyotik özellik taşıyan acılı fermente bir turşu türü olarak tanımlanabilir.
Geçmişten Bugüne…
Tarihi belgelerde, bilinen ilk kaydı 289 yılında geçen kimçinin yapım geleneği, UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası listesine alınmıştır. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere Kore mutfağı’nda da önemli bir yere sahip olan kimçi, uzakdoğulular özellikle de Koreliler tarafından çok sevilmektedir ve hemen her öğünde tüketilmektedir. Bu kadar çok sevilen kimçinin, geleneksel yöntemlerle hazırlanırken özel kimçi yapım kaplarında bekletilerek fermentasyon geçirmesi sağlanır.
Yaygın kanıya görüşe göre 4 derecede 3 hafta veya 15 derecede 4 gün tutulması, kimçinin oluşması için yeterli görüşür1. Bu sürenin uzatılması ve kimçinin uzun bir fermentasyon süreci geçirerek kokusunu iyice arttırması, kokunun artmasına koşut olarak da faydasının arttığına ilişkin inançtır.
Kısa ya da uzun, kimçi geçirdiği fermentasyon sürecinin etkisiyle, doğal olarak, kokmaktadır. Bu kokulu olma durumu ve yaygın kimçi düşkünlüğü, beyaz eşya alanı için bir fırsat yaratmıştır, ve bugün Güney Kore’de buzdolabını ve dolaptaki diğer ürünleri kokutmaması için özel kimçi buzdolapları üretilmekte ve satılmaktadır.
İçeriği ve Tadı
161 ila 187 farklı tarifi olduğu tespit edilen2 kimçinin, en yaygın tarifinin ana maddesi ülkemizde Çin lahanası denilen lahana, sarımsak, taze soğan, taze zencefil, turp, kırmızı biber, mürekkep balığı, istiridye, bazı deniz ürünleri gibi lezzet ve aroma verecek farklı yiyecekler de içerebilmektedir.
İçerdiği malzemelerin katkısı ve yapımının inceliği nedeniyle usulüyle hazırlanmış bir kimçi ekşi, baharatlı, acı, tatlı ve aromatik bir lezzet bileşimine sahiptir3.
Öğünlerde giriş olarak veya birçok yemeğe eşlikçi olarak servis edilebilen kimçi, kimçi jjigae (kimçi güveç) ve kimçi bokkeumbap (kimçi kızartılmış pirinç) gibi yemeklerde de olduğu gibi ana malzeme de olabilmektedir.
Sözün Özü…
Oldukça faydalı olan kimçi, hem prebiyotik hem de probiyotik olması sayesinde sağlığa olumlu yönde katkıları bulunmaktadır. Bu nedenle hem lezzetli olan hem de sağlıklı olan kimçi’ye bir şans vermekte yarar olduğu söylenebilir.
Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 15/08/2019
Son Güncelleme, 24/12/2020
Yine sayende yeni bir seyler öğrenmis oldum =) Emegine saglik
Kimçi ilginç bir lezzet ve ben Türk damak tadına çok da uzak olmadığı düşüncesindeyim. Denemeli. 🙂