Türk Mutfağı konusunda araştırmalar yapan, Şark Şekerciliği’ni, Aşçıbaşı’nı ve Fenn-i Tabâhat’ı günümüz Türkçesine kazandıran, ayrıca da Osmanlı Mutfak İmparatorluğu, Osmanlı Mutfak Sözlüğü, Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi, Gülbeşeker gibi kitaplar yazan Priscilla Mary Işın’ın son kitabı Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi… Priscilla Mary Işın’ın İngilizce yazdığı Bountiful Empire: A History of Ottoman Cuisine adlı eser, Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi adı ile Ahmet Fethi Yıldırım tarafından Türkçe’ye çevrilmiş.
Aslen bir Britanyalı olan Priscilla Mary Işın, 1973 yılından beri Türkiye’de yaşamaktadır ve çoktan bizden birisi olmuştur. ışın, Türkçe’ye kazandırdığı eserler, kendi yazdığı önemli eserler ve eserlerinin taşıdığı yüksek nitelik ile, Türk Mutfak Kültürü Tarihi’ne oldukça önemli önemli bir katkıda bulunmuştur.
Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi adlı eser, Maria Pia Pedani’nin Osmanlı’nın Büyük Mutfağı gibi, Türk ve Osmanlı Mutfağı’nı dünyaya anlatmak amacıyla yazıldığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle eser, geçmişten günümüze gelen tarihsel bir düzenden daha ziyade, belirli konulara odaklanmış bölümler halinde yazılmış. Bölümler arasında öğünler, görgü, misafirperverlik ve hayırseverlik, kutlamalar, kahve ve kahvehaneler gibi ilgi çekecek başlıklar belirlendiği görülmektedir.
Yazdığı kitapları okurken, not almaktan yorulduğum Priscilla Mary Işın’ın bu son eseri, Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi, mutfağımız ve kültürümüz hakkında bilgi sahibi olmak ve dışarıdan bir göz ile değerlendirmek için önemli bir eser. Ve hiç süphesiz, gastronomi tutkunlarına önerilecek kitaplar arasında…
Hararetle tavsiye ederim.
Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi’den Tadımlık
Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi eserinin yayınevi olan Vakıfbank Kültür Yayınları’nın kendi sitesinde yayınlanan, eserin “tadımlık” adı verilen kısıtlı bir nüshasını okumak için buraya tıklayabilirsiniz…
İçindekiler
Giriş, 7
1. Bölüm, Kökenler: Orta Asya’dan Anadolu’ya, 13
2. Bölüm, Tarihsel Gelişim, 1299-1922, 33
3. Bölüm, Öğünler, 61
4. Bölüm, Görgü, 80
5. Bölüm, Misafirperverlik ve Hayırseverlik, 98
6. Bölüm, Saray Mutfağı, 114
7. Bölüm, Aşçılar ve Mutfaklar, 150
8. Bölüm, Kutlamalar, 164
9. Bölüm, Gıda Yasaları ve Ticareti, 183
10. Bölüm, Lokantalar ve Sokakta Satılan Yiyecekler, 203
11. Bölüm, Açık Havada ve Yolculukta Yemek, 223
12. Bölüm, Askerlerin Beslenmesi, 243
13. Bölüm, Mutfak ve Sofra Eşyaları, 265
14. Bölüm, Su ve Şerbet, 281
15. Bölüm, Kahve ve Kahvehaneler, 298
16. Bölüm, Alkollü İçecekler ve Meyhaneler, 322
Teşekkürler, 342
Kaynakça, 343
Dizin, 355
Arka Kapak Yazısı
Türk mutfağı üzerine çalışmalarıyla tanınan araştırmacı Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğunun uzun tarihi boyunca değişen, gelişen ve kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürü üzerinde duruyor.
Orta Asya Türkleri, Abbasiler, Selçuklular ve Bizanslılar gibi Osmanlı mutfağının temelini oluşturan değişik yeme-içme geleneklerine genel bir bakışla başlayan kitap, bu zengin mutfak kültürünün etrafını saran adab-ı muaşeret kurallarına, aşçılara, lokantalara, kanunlara ve gıda ticaretine de yer vererek okurlarına panoramik bir bakış kazandırıyor.
Arşiv belgelerinden şiirlere dek altı yüzden fazla birincil ve ikincil kaynaktan yararlanan ve yüz yirmi renkli görselle okurlarına canlı bir manzara sunan Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi, bize, Osmanlı mutfak kültürünün, farklı toplumsal kesimlerin birikimini bir araya getirerek sosyal kimliğin inşasına katkı sağladığı mesajını veriyor.
Künye
Kitabın Adı
Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi
Yazar
Priscilla Mary Işın
Çevirmen
Ahmet Fethi Yıldırım
Sayfa Sayısı
360
Yayıncı
Vakıfbank Kültür Yayınları
İlk Baskı
2020
Baskı Sayısı
1 (Bir)
ISBN
987-605-7947-76-5
Kitapsever Mecralarda Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 24/12/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 37 dakika
Gastronomi için güzel bir kitap. Tanıtım için teşekkürler 👏👏👏
Ben teşekkür ederim. 🙂