“Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi” kitabı, Türk Mutfağı konusunda çalışmalar yapan ve Gülbeşeker, Türk Tatlıları Tarihi, Osmanlı Mutfak Sözlüğü, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu ve Anatolian Weights and Measures adlarında kitapları da bulunan Priscilla Mary Işın’ın son kitabı… Ve “Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi” adlı bu kitabı da diğer kitapları gibi oldukça etkileyici…
Priscilla Mary Işın, paleolitik çağdan başlayarak geç Osmanlı dönemine kadar, dönemin uygarlık merkezleri Mezopotamya, İran, Avrupa’yı da kapsayacak şekilde Türk Mutfağı’nı ve dönemin ilgili mutfakları tarihi belgeler ve dönemin eserleri ışığında ele almış. Çok sayıda, daha da önemlisi oldukça nitelikli ve ilgili döneme ait kitaplardan alıntılar yaparak, mutfağımızı ve mutfağımızın bileşenlerini ile yabancı mutfakları anlatmış. Bu içeriği ile kitap, tam anlamıyla bir başvuru kaynağı, hatta başucu kitabı.
Mutfak ile ilgilenen herkesin kütüphanesinde bulunması mutlaka gereken bu kitaba sahip olmanız ve kütüphanenizde bulundurmanız şiddetle ve hararetle tavsiye ediyorum.
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi’nden Tadımlık…
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi eserinin yayınevi olan YKY Yapı Kredi Yayınları’nın kendi sitesinde yayınladığı “tadımlık” adı verilen kısıtlı bir nüshasını okumak için buraya tıklayabilirsiniz…
İçindekiler
Giriş, Sayfa 8
1. Paleolitik Çağ (2.500.000-12.000/14.000 yıl öncesi), Sayfa 11
2. Neolitik Çağ (Yeni Taş Çağı), Sayfa 23
3. Mezopotamya: Sümerler, Akadlar, Asurlular, Babilliler, Sayfa 37
4. Eski Mısır, Sayfa 44
5. İlk Anadolu Uygarlıkları, Sayfa 53
6. İran, Sayfa 70
7. Orta Asya, Sayfa 88
8. Antik Yunan ve Roma, Sayfa 115
9. Bizans, Sayfa 134
10. Ortaçağ Arap Mutfağı, Sayfa 148
11. Çin, Sayfa 163
12. Hindistan, Sayfa 181
13. Anadolu Selçuklu Devleti ve Anadolu Beylikleri, Sayfa 194
14. Osmanlı Mutfağı: Giriş, Sayfa 211
15. Erken Osmanlı Dönemi (1299-1500), Sayfa 221
16. Osmanlı Klasik Dönem (1500-1700), Sayfa 246
17. Geç Osmanlı Dönemi (1700-1923), Sayfa 294
18. Ortaçağ Avrupası (5.-15. yüzyıl), Sayfa 317
19. Avrupa 1500-1700, Sayfa 335
20. Avrupa 1700-1900, Sayfa 359
Teşekkür, Sayfa 382
Kaynakça, Sayfa 384
Dizin 412
Arka Kapak Yazısı
On bin yıl önce yaşamış insanların yedikleriyle bizim bugün yaptığımız yemekler arasında nasıl ortaklıklar var? Kamereddin kayısısı gibi meyvelerin, muhallebi gibi tatlıların isimleri nereden geliyor? Punch diye bilinen içkinin çıkış yeri ilk başta tahmin edebileceğimizden daha yakında olabilir mi? Osmanlı mutfağı Avrupa mutfaklarını nasıl etkiledi? Yemekte çatal bıçak kullanma âdeti, sofrada sohbet etme alışkanlığı ne zaman yaygınlaştı?
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi bir mutfak kültürü tarihinden fazlası: Özgün kaynaklara dayanan ve dipnotlarına kadar her köşesinde karşılaşabileceğiniz ilginç bilgileriyle, içerdiği ufuk açıcı saptamalar ve eğlenceli anekdotlarla, kapsamlı bir incelemenin yanı sıra keyifli bir okuma da vaat ediyor.
Priscilla Mary Işın’ın şu sözleri, okurların kitapta bulacağı dünyanın zenginliğine dair ipuçları veriyor: “Yediğimiz yemek ve yiyeceklerin hepsi geçmişi yansıtır. Bu durum Türkiye’nin mutfağına baktığımız zaman özellikle dikkat çekicidir. Buna sayısız örnek verilebilir: On bin yıl önce ilk çiftçilerin haşlanmış buğday yemeğinden miras kalan aşure, eski Anadolu medeniyetlerinden boza, eski Yunanlardan zeytinyağı, Romalılardan lokma, Hindistan’dan patlıcan, İran’dan yahni, Orta Asya’dan mantı, Ortaçağ Arap mutfağından muhallebi, Afrika’dan bamya, Avrupa’dan salça, Amerika’dan mısır…”
Yemeğin Kültürel Tarihi gıdaların, yemeklerin, pişirme tekniklerinin, sofra alışkanlıklarının ve adabının kültürden kültüre, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya yaptığı seyahatlerin sürprizlerle dolu hikâyesi; yemeklerin coğrafi sınırları tanımadığının, küreselleşmenin önce mutfaklar sayesinde gerçekleştiğinin kanıtlarıyla dolu bir kitap.
Künye
Kitabın Adı
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi
Yazar
Priscilla Mary Işın
Sayfa Sayısı
424
Yayıncı
Yapı Kredi Yayınları
İlk Baskı
Şubat 2018
Baskı Sayısı
2 (İki)
ISBN
9750841569
Kitapsever Mecralarda Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi Kitabı
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 06/06/2019
Son Güncelleme Tarihi, 17/11/2020
Ben yemek kültürü ile ilgili hiç kitap okumadim ancak tarihe merakım var yinede bu kitabı bana tarih açısından tavsiye eder misiniz? Kitap tavsiyesinde bulunmanız benim için değerli.
Yemek ile herkes öyle ya da böyle ilgilidir. Tarih seven bir kişi olarak, yemek tarihi de mutlaka ilginizi çekecektir. Bu kitap oldukça başarılı bir kitap olduğu için bir şans vermenizi ve mutlaka incelemenizi öneririm.
Şahane bi kitap, okurken müthiş keyif alıyorum👍🏻
Benim de elimden düşmeyen bir kitap. Priscilla Mary Işın’ın Bereketli İmparatorluk ile birlikte en keyif aldığım kitabı olabilir.