Okuma Süresi : 3 dakika

Tarhana Türkistan (Orta Asya), İran, Azerbaycan, Anadolu ve Balkan coğrafyasında yapılan ve Türk Mutfağı’nın özel lezzetlerinden birisidir. Kökeninin kurut olduğu düşünülen ve zaman içinde gelişerek bugün çok daha zengin bir yiyecek haline gelen tarhana, Anadolu coğrafyasında farklı farklı çeşitlerde yapıldığı bilinmektedir. Bu tarhanalardan en bilineni ve meşhuru da Uşak Tarhanası’dır. Bendenizin Uşak şehrinden olmamın katkısıyla, hem probiyotik hem de prebiyotik özellik gösteren bu lezzetli mutfak değerimiz, tarhana nasıl yapılır, gelin öğrenelim. Hatta beraber yapalım

Özet

Tarhana esasen, çeşitli sebzeler ile zenginleştirilmiş, un ve yoğurt karışımının kurutularak, kolayca çorbaya dönüştürülebilen kuru ve toz hale gelmiş bir malzemedir.

Bu nedenle önce malzemeleri aşamalı olarak bir araya getirecek, fermente olması için bir süre bekleyecek, sürecin olgunlaşma aşamasına gelmesinden sonra kurutup, daha sonra toz haline getireceğiz.

Tüm bu sürecin sonunda, 1,6 kilogram civarı, 2 adet 1000 cc’lik kavanozu ve 1 adet de 600 cc’lik kavanozu dolduracak kadar Uşak tarhanası hazırlamış olacağız. Eğer daha fazla tarhananız olsun istiyorsanız, ölçüleri buna göre arttırabilirsiniz.

Malzemeler

1 kilogram al biber (kapya biber)
1 kilogram domates
1 kilogram acı kırmızı biber (kırmızı acı biber yoksa, yeşil de olabilir. Bu biberin görseli aşağıdadır.)
2 kilogram köy soğanı
1 büyük bağ (ya da 2 küçük bağ) taze nane
1 kilogram ev yoğurdu
2,5 kilogram un
100 gram ekmek hamuru (270 gramlık ekmek hamurunun yaklaşık 1/3’ü)
Tuz

Uşak’ta tarhanalık biber olarak sağdaki acı kırmızı biberler kullanılır. Acıyı dengelemek için soldaki yeşiller de ilave edilebilmektedir. Tarhananızı hazırlarken, tercihen bu cins biberlerden kullanın.

Yapılışı

  • 1 kilogram al biber ile 1 kilogram domatesi kıyma makinesinden ya da parçalayıcıdan geçirin.
  • Al biber ve domatesten oluşan bu karışımı, iyice püreleşene kadar pişirin. Daha sonra oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.
  • Soğan, tarhanalık acı kırmızı biber (biber cinsi için yukarıdaki görsele bakabilirsiniz) ve yeşil naneyi kıyma makinesinden ya da parçalayıcıdan geçirin.
  • Bu karışım ile soğutulmuş al biber-domates karışımını karıştırıp üzerine ev yoğurdu ekleyip tarhananın temel karışımı oluşturulur.
  • Unun ortasına çukur açılır ve bir gün bekleyen karışım ile ekmek hamuru (veya pide hamuru) koyularak yaklaşık yarım saat iyice yoğrulur yoğrulur.
  • Tarhana her gün iyice karıştırılır.
  • Yaklaşık 21 gün bekletilir.
  • Tarhana karışımı önce cıvıklaşır, ekşir ve her günü iyice kabarır.
  • Daha sonra karışım katılaşır, ekşilik kaybolur ve tatlılaşır.
  • Bu aşamada tarhana temiz bir örtüye ince ve ufak parçalar halinde serilir.
  • Bez üzerinde iyice kuruması için zaman zaman alt üst edilir.
  • Tarhana parçaları kuruduktan sonra, ezilerek toz hale getirilir.
  • İstenilen kaplara kaldırılarak, istenildiğinde çorba şeklinde pişirilir.

Gün Gün Tarhana Yapımı

Bendenizin 2020 yılı ve 2023 yılı sonbaharında yaptığı tarhananın gün gün bilgilerini paylaştığım Tarhana Yapma Güncesi 2020 ve Tarhana Yapma Güncesi 2023‘e göz atmayı da hararetle tavsiye ederim.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 15/10/2020
Son Güncelleme Tarihi, 08/20/2023
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 9 dakika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir