Kefir, tüm ayrıntıları ile öğrenilmesi gereken bir şifa kaynağı olmakla beraber, kısa ve öz olarak tarihi çok eskilere dayanan fermente bir süt ürünü olarak tanımlanabilir. İçeriğinde çeşit çeşit mikroorganizmalar bulunan kefirin insan vücuduna getirdiği faydaların önemli bir kısmı bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Kefir tüketimi için en tercih edilmesi gereken yöntem, püf noktalarına dikkat ederek hazırlaması hiç de zor olmayan bu şifa kaynağını evde kendimiz hazırlamaktır. Ama kendiniz yapamıyor veya evden uzakta bulunmak gibi zorunluluklar nedeniyle, kefirin faydalarından ticari olarak üretilen ürünler aracılığı ile ulaşmak istiyorsanız, gelin kefir alırken nelere dikkat etmeli inceleyip doğru seçimleri beraber yapalım.
Seçtiğiniz Kefirin Mikrobiyolojik Çeşitliliğine Dikkat Edin
Alacağımız kefirin en dikkat edilmesi gereken özelliği mikrobiyolojik çeşitliliğidir. Sütün kefire dönüşmesi ile içeriğinde mikrobiyolojik canlılar bulundurur hale gelmektedir. Ek olarak farklı farklı bakteriler, bağırsaklarımızda çeşitliliği yüksek bir mikrobiyota oluşturarak hem farklı bakterilerin sunduğu farklı faydaları sağlar hem de daha gelişkin bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı mümkün kılar. Bu nedenle açık bir şekilde mikrobiyolojik çeşitliliğini yazarak bizleri bilgilendiren ve bu çeşitliliğin geniş olduğu ürünleri tüketmek daha çok fayda getirecektir.
Kefirin Mikrobiyolojik Ağırlığını Da Göz Önüne Alın
İçtiğimiz kefirlerde mikrobiyolojik çeşitlilik kadar, mikrobiyolojik ağırlık da önemlidir. Az miktarda yararlı bakterinin bizlere katacakları daha kısıtlı olacağı için mikrobiyolojik ağırlığı daha yüksek olan ürünleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
Kefirin Besin Değerlerini İnceleyin
Kefir nihayetinde bir süt ürünüdür ve içeriğinde çeşitli besinler vardır. Bu nedenle sadece mikrobiyolojik içeriğine odaklanmamak, besin değerini de göz önüne alıp, yüksek olanları tercih etmek doğru olur.
Ürünün Ne Olduğuna Dikkat Edin
“Bu da ne demek?” demeyin. Marketlerde, probiyotik özellikleri olan ancak kefir olmayan ürünler de satılıyor. Bu ürünler de mikrobiyotamıza destek sağlamakla birlikte, kefir değiller. Bu anlamda tercih ettiğimiz ürünün ne olduğunu bilerek satın alıp ve tüketmekte fayda var.
Ürünün Tazeliğini Gözetin
Her ürünün tazeliğini önemsediğimiz gibi elbette ki alacağımız kefirlerin tazeliğini de gözetmek gerekir. Bununla birlikte kefirlerin içeriğinde milyonlarca hatta bazı ürünlerde milyarlarca bakteri bulunduğu için, bu mikroorganizmalar gerçekleştirdikleri kimyasal süreçleri devam ettirmek isteyeceklerdir. Bu nedenle raf ömrü çok uzun olmayan kefirler için, herhangi bir ürünün tazeliğine gösterdiğimiz hassasiyetten daha fazlasını göstermemiz yerinde olacaktır.
Katkı Maddelerine Dikkat Edin
Doğal bir fermente süt ürünü olan kefirde, şekerin yanı sıra farklı farklı katkı maddeleri içeren ürünler de mevcut. Sağlıklı olmak adına tüketmek istediğimiz bu ürünlerin içinde çeşit çeşit katkı maddelerinin bulunması, kefir tüketim amacımız ile aynı istikamette bir durum değildir. Bu nedenle hazır kefirler arasından en sade ve katkı maddesiz olanlarını tercih etmek daha doğru olacaktır.
Son Söz
Yapılan çalışmalar göstermektedir ki, kefir çok sağlıklı bir süt ürünüdür. Bununla birlikte bizlere kazandıracağı yararlardan tam anlamıyla faydalanabilmek için, düzenli şekilde tüketmeli, tercihen de her gün içilmelidir. İçeceğimiz kefiri, püf noktalarına dikkat etmek kaydıyla evde kendimiz yapmak en iyi seçenektir.
Yok eğer kendi kefirimizi yapamıyorsak, “Kefir Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” soruna verdiğimiz yanıtlara dikkat ederek daha doğru tercihlerde bulunabiliriz. Bu sayede de kefirin bize sağlayabileceği birçok faydadan en yüksek seviyede yararlanmış oluruz.
Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 11/07/2019
Son Güncelleme, 23/02/2020
İş yerine yemeğim tanına kefir götürüp içiyorum. Çevremdekiler bana uzaylıymışım gibi bakıyor. Sanırım kefiri bilmeyen insan çok fazla.
Hastalığın artmasından sonra birçok kişi kefir tüketmeye başladı. Artık öyle değerlendirilmeyebilir. 🙂
Merhaba hangi markanın kefirini öneriyorsunuz ? Teşekkürler
Merhabalar.
Bununla ilgili bir kefir yazısı gelecek inşallah. Kefirin bünyede yaratacağı etki, toplam bakteri miktarı ve geniş bakteri çeşitliliği ile doğru orantılı. Dolayısıyla bakteri miktarı (genellikle 10 üzeri şeklinde yazılır) ve birçok bakteri türünün var olması (başta lactobascilluslar olmak üzere tüm sınıflar) tercih sebebi olmalı.
Bu bakış açısıyla marketlerdeki kefirlerin arkalarını ayrıntılı bir şekilde incelediğimde, ben Kefirzadem / Kefirdanem markasının birinci tercih olması gerektiğini gördüm. Kendim evde yap(ama)madığım durumlarda bu markayı satın alıyorum.
Belirttiğim noktalara dikkat ederek, aklınıza yatan ürünü tercih edebilirsiniz.
merhaba benim açımdan yetersiz ve verimsizz bir yazı olmuş.derinliği olamayn ,neye bakacagımızı öğretmeyen ,ezbere bir yazı olmuş açıkçası.içinde neler görürsek almamalıyız ya da birinci bakmamız gereken şey ne olmalı gibi sorular cevapsız kalmış. yani yazınızı okudum ve hiç bir soru işaretim geçmedi.
😀