Okuma Süresi : 3 dakika

Kefir nedir öğrendik, kefirin bize faydalarını da biraz da şaşırarak farkına vardıktan sonra sıra, kefir nasıl yapılır onu öğrenmeye geldi. Gelin gecikmeden, kefir hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktaları da göz ardı etmeden, sırasıyla aşağıdaki adımları takip ederek iyi bir kefir nasıl yapılır ele alalım.

1. Güvenilir Bir Kefir Mayası Bulmalı

Kefir yapmak için, doğal olarak, kefiri bizim için hazırlayacak olan kefir mayasına ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle, öncelikle kefir yapan bir arkadaşımızdan veya tanıdığımızdan, olmazsa da aktarlardan kefir mayası bulmamız gerekiyor. Bu seçenekler de mümkün olmakla birlikte, benim asıl tavsiyem, gıda güvenliği ve sağlığınızı riske atmamak için, kefir ve kefir ürünleri üreten, bakteriyolojik açıdan oldukça zengin kefir mayaları bulunan Danem’in marketlerde de bulabileceğiniz Büyüdanem Kefir Mayası olacaktır.

Farklı tipte mayalardan farklı lezzette kefir elde edildiğini, belirlediğiniz kefir mayası ile yapacağınız kefiri sevip sevmeyeceğinizi ancak deneyerek bilebileceğinizi söylemeden geçmeyelim.

2. Kefir Mayalarını İçme Suyunda Yıkamalı

Kefir mayalarını içinde bulunduğu sütten veya kefirden süzdükten sonra, mayalayacağı süte koymadan önce yıkamak iyi olacaktır. Bu her seferinde yapılmak zorunda olan bir işlem olmamakla birlikte, en kötüsü 2-3 mayalama işleminde bir kefir mayasını yıkamak iyi olacaktır. Yıkama işlemi için ise mutlaka ama mutlaka bakteriyolojik açıdan temiz olan içme suyu tercih edilmeli.

3. Mayalanacak Kaptan Biraz Alınarak Süt Miktarı Azaltılmalı

Kefirin fermentasyon süreci kapsamında gaz oluşturacağı ve basıncın artacağını göz önüne alarak, basıncı dengelemek için kefirin mayalanacağı kapta yeterli miktarda alan bırakmak için sütün birazı alınmalı.

4. Yıkanıp, Süzülmüş Kefir Mayalarını Süte Aktarın

Mayalanacak sütü, mayalanacağı -tercihen cam olan- kaba alın. Daha sonra da yıkanıp süzülmüş kefir mayalarını süte katıp, kabın ağzını kapatın.

5. Kefir Mayasının İşini Yapması İçin Kabı Bir Kenara Alın

Kefir mayasında yer alan bakterilerin gerekli biyokimyasal süreçleri işletip, kefirimizi hazırlamaları için bir kenarda dinlendirmek gerekir.

6. Kefir İstediğiniz Kıvama Erişince Kefir Mayasını Süzün

Ortam şartlarına, kefir mayasının miktarına, sütün miktarına, süreye bağlı olarak kefirin hazır hale gelmesi 12 saat ile 36 saat arasında bir süreyi bulabilecektir. Kefir, sütsü duru bir yapıdan koyu ayranımsı yapıya doğru evrilmişse, şişeyi salladığınızda yoğunluğun arttığını görebiliyorsanız, şişeyi biraz salladığınız cam şişenin iç çeperlerinde, tıpkı ayran dolu bir şişeden biraz döktükten sonra oluşan çizgi çizgi izler kalıyorsa kefiriniz olmuş demektir.

7. Yeniden Mayalama İçin Madde 2’den Tekrar Başlayın

Kefirimiz içilebilir hale geldiği zaman, kefir mayalarını süzüp, yeni bir mayalama görevinde yer almak üzere kefir mayasını ve içmek üzere hazırlanan kefiri bir süzgeç ile ayırabiliriz. Eğer yeniden mayalama işlemine başlayacak isek, 2 numaralı maddeden itibaren süreci tekrar başlatabilir, ya da bir süre sonra kefir ayarlamayı düşünüyor isek, bir miktar sütle mayaları aynı kaba koyup, buzdolabına kaldıralım. Kefirlerin de canlı olduğunu ve uzun süre taze sütsüz kalması durumunda bozulacağını unutmayalım.

Son Söz

Kefir mayalamanın sırasıyla adımları bu şekilde. Bu adımları takip eder ve kefir yapmanın püf noktalarına dikkat ederseniz, keyifli ve lezzetli bir kefir elde edebilirsiniz. Yok “Ben kefir yapamam.” diyorsanız da, kefir alırken dikkat edilmesi gereken noktaları göz önünde bulundurarak marketlerden almak da -hiç olmazsa- ikincil bir seçenektir.

İlk Yayın, 02/05/2019
Son Güncelleme, 23/02/2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir