Okuma Süresi : 4 dakika

Kefir nedir öğrendik, ne kadar çok farklı alanda bir çok faydası olduğunu öğrendik ve nasıl yapıldığını da anladık. Peki kefir yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Kefir yapmanın püf noktaları nelerdir? Gelin bir de bunları ele alalım.

Kefir İle Temas Edecek Tüm Kaplar ve Eşyalar Temiz Olmalıdır

Mini mini karnabahar taneciklerine benzeyen kefir mayası, esasen mikrobiyolojik bir kolonidir. Kefirin hazırlanması sürecinin de bu koloni tarafından gerçekleştirilen bir fermentasyon süreci olduğunu göz önüne almak gerekmektedir. Bu nedenle kefir hazırlarken kullandığımız her türlü kap ve eşyanın mikrobiyolojik açıdan temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde farklı mikrobiyolojik bireyler koloniye hakim olup, kefir mayanızı bozabilir. Bu durumda da sütünüzden istediğiniz lezzette hatta belkide hiç ama hiç kefir elde edemeyebilirsiniz.

Metal Ürünler Kullanmamak Gerekir

Kefir bakterilerini etkilememek adına metal kaşık, süzgeç veya kap kullanmamak doğru olacaktır.

Kefiri Yaparken ve Muhafaza Ederken Cam Kapları Tercih Edin

Kefir ile metal nesnelerin temasına zaten izin vermiyoruz. Steril plastik ve tahta mutfak gereçlerinin kefir ile temas etmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak en doğru tercih cam bir kapta veya cam şişelerde kefiri mayalamak olacaktır.

Kefir Yaparken Nasıl Süt kullanmalı? Çiğ süt mü? Pastörize günlük süt mü? UHT süt mü?

Kefir bakterileri adı üstünde bakteri kolonisidir. Bu koloni kefir oluştururken sütte çeşitli kimyasal işlemler yapmakta, bir yandan da çoğalmaktadır.

Çiğ sütte farklı ve yabancı bakteriler olması nedeniyle, her ne kadar kaynatılsa da, elimizdeki kefir mayasını bozma ihtimali mevcuttur. UHT sütleri kefir için kullanmakta sorun olmasa da, genel olarak kullanmamayı tercih ediyoruz. Bu seçenekler arasından en garantili tercih, mikrobiyolojik açıdan temiz olan pastörize günlük süt olacaktır. Eğer antibiyotiksiz ve hastalıktan ari işletmelerce arz edilen çiğ sütlerden bulabiliyorsanız, çiğ sütü kaynatıp soğuttuktan sonra da kullanabilirsiniz. Ancak sütte bakteriyolojik kalıntılar olması durumunda kefir mayalarının bozulma riskinin bulunduğunu söylemekte yarar var.

Kefir Ne Kadar Süre Mayalanmalı?

Kefirin hazırlanması süresi kefir mayası miktarına, sütün miktarına, mevsime göre, ortam sıcaklığına göre değişir. Bu nedenle genel geçer bir süre söylemek çok zor ancak bir litrelik bir cam şişede belirtilen değişkenlere göre 10 ila 24 saatte mayalanabilir. Eğer buzdolabında bir mayalama gerçekleştirilirse veya az miktarda kefir mayası ile mayalanma yapılıyorsa, bu süre daha da uzayabilir.

Kefirin Hazır Olduğunu Nasıl Anlaşılır?

Kefirin olup olmadığını görsel olarak inceleyerek anlayabilirsiniz. Öncelikle kefir kolonisinin sütün yukarı tarafında toplanacaktır. Kefir, sütsü duru bir yapıdan ayranımsı yapıya doğru evrilmişse, şişeyi salladığınızda yoğunluğun arttığını görebiliyorsanız, şişeyi biraz salladığınız cam şişenin iç çeperlerinde, tıpkı ayran dolu bir şişeden biraz döktükten sonra oluşan çizgi çizgi izler kalıyorsa kefiriniz olmuş demektir.

Bunun dışında kefiriniz bekledikçe yoğunlaşacak ve daha fazla fermente olacaktır. Bir kaç mayalamadan sonra sevdiğiniz kıvamı gayet kolayca tespit edebileceksiniz, buna emin olabilirsiniz.

Sıcaklığı Göz Önüne Almak Lazım

Hemen her kimyasal tepkimede olduğu üzere sıcaklık, tepkimeyi etkileyen önemli etkenlerden birisidir. Fazla sıcak bir ortam kefirin oluşması sürecini hızlandıracak, buzdolabında beklemek ise kefir mayasının kefiri hazırlamasını durdurmayacak ancak yavaşlatacaktır.

Kefir Mayalanırken Denetiminiz Altında Olamayacaksa Buzdolabına Kaldırmak En İyisi

Evde bulunmadığınızda, uzunca bir süre zarfında oda sıcaklığında ve dışarıda kalması durumunda kefir, gereğinden fazla fermente olarak istediğiniz kıvam ve lezzet dışına çıkabilir. Bu nedenle evde bulunduğunuz süre zarfında kefiri dışarıda tutmak, uzunca bir süre kıvamı takip edilemeyecek ise buzdolabında tutmak akıllıca olacaktır.

Kefir İhtiyacı Acil Değilse, Mayaları Buzdolabında Tutmakta Fayda Var

Hali hazırda içmek üzere hazırlanmış kefir varsa ve yeni kefirin mayalanması acil bir ihtiyaç değilse, kefir yapmak üzere içine mayaları attığınız sütü sürekli buzdolabında tutarak, kefirin daha yavaş olması tercih edilebilir. İçilmekte olan kefirin kalan miktarına bağlı olarak, buzdolabında yavaş yavaş olan kefiri, oda sıcaklığına çıkarıp süreci hızlandırmak her zaman mümkün.

Kefiri Uzun Süre Bekletmeden Taze Taze İçmek Gerek

Kefirin taze taze içilmesi en doğru ve faydalı tüketim tercihi olacaktır. Bu nedenle hazır kefirin tüketim hızı ile yeni kefirin mayalanma hızını takip edip, süreci ayarlamaya dikkat etmek, her zaman taze kefir içmek açısından isabetli olacaktır.

Kefiri Yumuşak İçimli Olmasını İstiyorsanız

Defaatle yaptığım kefirlerden elde ettiğim ve sizlerle paylaşabileceğim bir Mide Mühendisi tecrübesi mevcut. Mayalanma sürecini tamamen oda sıcaklığında geçiren kefirin, bütün mayalanma sürecinin bir kısmında buzdolabında mayalanan ya da tamamen buzdolabında mayalanan kefire göre daha sert ve ekşi olduğunu söyleyebilirim. Bu durumun da buzdolabında daha yavaş fermente olmak ile ilişkisi mevcut. Bu nedenle daha yumuşak içimli bir kefir istiyor iseniz, kefirin olma süresinin bir kısmını buzdolabında geçirmesini deneyebilirsiniz.

Son Söz

Kefir yapmanın bu püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde, kendinize güzel kefirler yapabilirsiniz. Eğer kendiniz kefir yapmayı tercih etmiyor iseniz de, kefir alırken dikkat etmeniz gereken noktaları göz önüne alarak marketlerden de temin edebilirsiniz. En nihayetinde, hiç tüketmemekten daha iyi bir seçenek olduğu kesin…

Sizlerin de kefir konusunda deneyimleri var ise, aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz…

İlk Yayın, 09/05/2019
Son Güncelleme, 23/02/2020

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir