Şerbetler mutfak kültürümüzde köklü geçmişe sahip olan geleneksel içeceklerimizdendir. Anadolunun hemen her yerinde serinlemek için tercih edilen şerbetler, bu anlamda halk tarafından rağbet gören içeceklerimizin başında gelmektedir. Bu ilginin seviyesinin göstergelerinden birisi de, Evliya Çelebi’nin İstanbul’da 300 civarında şerbet dükkanı, bunun iki katı seviyesinde seyyar şerbetçi bulunduğunu aktarmasıdır. Bu ilgi gören içecek, halkın yanı sıra, Osmanlı saray mutfağında da sevilen içeceklerdendir. Eski adı olan Keşiş Dağı olan Bursa Uludağ’dan, Topkapı Sarayı’na ulaştırılan ve özel kuyularda saklanan kar ile soğutulan şerbetlerin keyifle içildiği bilinmektedir. İlgi gören bu farklı farklı lezzetteki şerbetler, içinde bulunulan mevsimin sunduğu malzemelere göre hazırlanırdı. Mevsiminde bulunan malzemelere göre şerbet hazırlama geleneği doğrultusunda, gelin biz de tam da zamanı olması nedeniyle kara mürver çiçeği şerbeti nasıl yapılır bir bakalım.
Takvimlerimiz Mayısın sonu, haziran ayının başını işaret ettiğinde, latince adı Sambucus nigra olan kara mürver bitkisinin çiçek açma zamanı gelmiştir. Diğer blogumuz SosyalAnneBaba’da yer alan kara mürver bitkisi tanıtım yazısından da görülebileceği üzere, bazen çalı bazen ağaç şeklinde olan kara mürver bitkisinin daha sonra küçük kara meyvelere dönüşecek olan beyaz – sarı çiçekleri, kendine has kokusu ile dikkat çeker. Şerbeti, reçeli ve sirkesi yapılan, Almanya’nın Bavyera bölgesinde Hollerküchln adı altında bir tür ıslak hamura batırılıp kızartılabilen bu çiçekler, sadece insanların ilgisini çekmekle kalmamakta, birçok arı ve böcek türünü de kendine çeker.
Kendine has özel bir kokuya sahip bu kara mürver çiçeklerinden -tıpkı leylak şerbeti gibi- şerbet hazırlayabilir, hazırladığınız şerbeti de buzdolabınızda da uzun süre saklayabilirsiniz. Gelin hazır mevsiminde iken bu güzel çiçekler ile kara mürver çiçeği şerbeti nasıl yapılır bir bakalım.
Tarif Genel Değerlendirmesi
Zorluk Seviyesi, 1/5
Bağımlılık Seviyesi, 3/5
Baştan Sona Gereken Süre, 30 dakika işlem, 1 gün dinlenme
Malzemeler
500 gram şeker (yaklaşık 2,5 su bardağı)
400 ml su (yaklaşık 2 su bardağı)
50 gram limon suyu (yaklaşık 1 limon)
12 dal kara mürver çiçeği
Yapılışı
- Geniş bir tencereye şeker ve suyu koyun, şekeri karıştırıp, koyu kıvamlı bir şerbet elde edene kadar ısıtın. Şerbet kaynamaya başladığı andan itibaren 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra limon suyunu ekleyip karıştırın ve 3 dakika kadar daha kaynatın.
- Şerbet kaynarken, topladığınız kara mürver çiçeklerinin kalın saplarını içermeyecek ve sadece ince sapları ve çiçek kısımlarını alacak şekilde ayırın.
- Şerbeti ocaktan alınca çiçekleri yıkamadan sıcak şerbetin üzerine atın ve tencerinin kapağını kapatarak bir gün kadar demlendirin.
- Ertesi gün, çiçekleri süzerek elde ettiğiniz şerbeti, kaynar su ile temizleyerek steril hale getirdiğiniz bir kavanoza boşaltın.
- Kavanozladığınız şerbeti buzdolabında saklayın.
- Hazırladığınız şerbeti içmek istediğinizde bir bardağa -seviyesi tercihinize göre- iki veya üç yemek kaşığı şerbet koyup, üzerine soğuk su ekleyerek kara mürver şerbetinin ferahlatıcı ve çiçeksi lezzetine varabilirsiniz.
- Üzerine isterseniz bir dilim taze veya kurutulmuş limon veya misket limonu koyarak servis edebilirsiniz.
Pişirim
- Şerbeti hazırlarken kısık orta ateşte pişirip, şerbet kaynadığında altını kısabilirsiniz.
- Bunun dışında pişirim olarak başka bir işlem bulunmamaktadır.
Püf Noktaları
- Şerbet yapmak için toplayacağınız kara mürver çiçeklerinin tam olarak açmış olmasına özellikle dikkat edin.
- Çiçekleri öğlen vakitlerinde toplamak, toplarken de önce bir koklayıp, yoğun koku olduğunu tespit edip, öyle kesmek de akıllıca olacaktır. Zira bildiğiniz üzere yüksek koku yüksek aroma, yüksek aroma da ayırt edici lezzet anlamına gelecektir.
- Çiçekleri araç geçişinin olmadığı ya da çok az olduğu yerlerden toplamanızı öneririm.
- Çiçekleri toplarken yere doğru tutup, biraz sallayarak varsa böceklerin çiçekten ayrılmasını sağlayın.
- Çiçeklerin tamamını sadece çiçek olarak ayırmak çok zor olacaktır. Ancak şerbetin lezzetinin çiçek tadı baskın olması için kalın dalları ayırarak şerbete basmak doğru olacaktır.
- Kara mürver çiçeği arıları ve böcekleri kendisine oldukça çeken bir çiçektir. Bu nedenle çiçekleri topladıktan sonra tezgahta biraz bekletir ve çiçekleri kalın dallardan kesip ayırırken böcekleri de ayırmanız iyi olacaktır.
- Çiçekleri topladıktan sonra yıkamayı hele sirkeye v.s. basmayı önermiyorum. Zira bu tür bir işlem bitkinin doğal aromasından kayıplara ya da aromanın değişimlerine neden olacaktır. Şerbetin aromasının güçlü olması adına çiçekleri yıkamadan kullanmanız doğru olacaktır.
Lezzeti Bir Üst Seviyeye Çıkaracak Mide Mühendisi Dokunuşları
- İsterseniz şerbeti -yüzlerce yıl öncesinde yapıldığı gibi- kar ile servis de edebilirsiniz. Buzdolabınızdaki buzları parçalayıcıdan geçirerek kar elde edebilir, ister sulandırılmış şerbete kar ekleyerek daha da soğutabilir, isterseniz de bir bardağa koyduğunuz karın üzerine şerbetten dökerek şerbeti tüketebilirsiniz.
- Bu hazırlanan şerbeti keyifle tüketmenin yollarından birisi de soda ile tüketmektir. Bir bardağa aldığını birkaç yemek kaşığı şerbetin üzerine soğuk soda ekleyip kendi aromalı gazozunuzu yapabilirsiniz.
- Başka keyifli bir tüketim de yüzlerce yıldır bünyesinde ilginç gerçekler biriktirmiş olan, belki de dünyadaki en güçlü markamız olan Türk kahvesi ile servis etmek olacaktır. Kahvenin acı tadı ile, çiçeksi bir şerbet güzel bir zıtlık ve uyum içinde olacaktır. Atalarımız da öyle düşünmüş olacak ki, Osmanlılar döneminde Türk kahvesinin su ve çeşit çeşit şerbetler eşliğinde sunulduğu bilinmektedir.
Tarif Notları
İlk Uygulanma Tarihi, 06/06/2019
En Son Uygulanma Tarihi, 02/06/2020
Bu Tarifin Uygulanma Sayısı, 2
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 04/06/2020
Son Güncelleme Tarihi, 19/06/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 47 dakika
Kalemine sağlık ne güzel bilgiler. 👍🏻 Ben de şerbet çok severim özellikle kahve yanında ikram etmeyi. 👍🏻
Teşekkür ediyorum. Kara mürver şerbeti çok güzel bir şerbet türü. Kahve ile de gerçekten keyifli oluyor. 🙂