Okuma Süresi : 5 dakika

Süt Helvası adı dışında sükkeri, sütkeri, sütkeriye veya süt böreği olarak da adlandırılan süt helvası, geçmişte Anadolu’nun birçok yerinde pişirilirken zamanla unutulmaya yüz tutmuş bir helva türümüzdür. Ağırlıklı olarak Bursa’daki esnaf lokantalarının gayreti ile varlığını devam ettiren süt helvası, diğer birçok helvamız gibi meyane temellidir.  Her ne kadar yüksek teknik beceri gerektirmese de süt helvasının kıvamını tutturmak biraz ustalık gerektiriyor. Hakiki sütlaç nasıl yapılır ciddi kafa yorduğum gibi, süt helvası için de yaptığım bütün araştırmalar ve aklıma yatan dört farklı tarifin altı farklı icrası sonucu, edindiğim tecrübeyi damıtıp sizlerle burada paylaşacağım. Gelin zümrüdüanka kuşu gibi küllerinden doğan süt helvası nasıl yapılır bir bakalım.

Süt Helvası Nedir?

Tarif Genel Değerlendirmesi

Zorluk Seviyesi, 2/5
Bağımlılık Seviyesi, 4/5
Baştan Sona Gereken Süre, 1 saat

Malzemeler

1,2 litre süt
175 gram şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
100 gram un (1 su bardağının 3/4’ü)
100 gram tereyağ (7 yemek kaşığı)
50 gram sıvıyağ (4 yemek kaşığı)
1 paket vanilya (tercihe göre)

Yapılışı

  • Bir kapta şeker ile sütü karıştırın ve kabı ocağa koymadan, yani sütü ısıtmadan şekeri eritin.
  • Ocaktaki bir kapta tereyağını iyice ısınmayacak şekilde eritin, sıvı yağı ekleyin.
  • Yağlar eridikten sonra unu ekleyin ve küçük ocak gözünde kısık ateşte meyaneyi sürekli karıştırıp kavurun. Unu yakmayacak şekilde kokusu çıkana kadar, yaklaşık 15-20 dakika boyunca, unu kavurun.
  • Sonra sütü meyaneye ekleyip vanilyayı ekleyip, kısık ateşte helva kaynayana kadar hızlıca ve sürekli karıştırın. Bu karıştırma işlemine yaklaşık, 20-30 dakika kadar devam edin.
  • Sürekli çırptığınız süt helvası boza kıvamı aldığında ve çırpma telini omuz hizanıza kaldırdığınızda helvanın telden kaba kadar kopmadan bir ip gibi uzandığında helvanın hazır olduğunu anlayacağız.
  • Helvanın kıvamı hazır hale gelinde, ocaktan almadan altını biraz açıp, hemen bir dakikanın altında bir süre için fokurdatıyoruz.
  • Süt helvasını bekletmeden, fırına girebilecek bir bakır veya borcam kaba boşaltıyoruz.
  • Süt helvasını içeren kabı, fırın tepsisinin içine koyarak, tepsinin içine de su ilave ederek önceden ısınmış fırında pişiriyoruz.

Pişirim

  • Süt helvasını fırınlamadan önce, helvayı çırparken, fırını önceden ısıtıyoruz.
  • İçinde süt helvasını içeren kap bulunan tepsiyi fırının en üst kısmına sürüyoruz.
  • Tepsiye süt helvasının seviyesinde su dolduruyoruz.
  • Fırının ızgara ayarında ve sıcak kava üflemesiz, ek olarak sıcaklık ayarlanabiliyorsa en yüksek derecede helvanın üstünü yakıyoruz.

Püf Noktaları

  • Süt helvası hazırlanırken çırpma işlemi çok önemlidir. Bu sadelikteki bir lezzette fark yaratan bu işlemi atlamayın, sürekli ve gerekirse evdekilerden yardım alarak çırpmayı sağlayın.
  • Sürekli bir çırpma hali söz konusu olacağı için, süt helvasını hazırlayacağınız kabın varsa bakır yoksa da çelik tencere olmasına dikkat edin. Teflon veya granit tencereler bu kadar çırpmada çizilebilir.
  • Süt helvasını fırında iken takip etmek çok önemlidir. Zira düşük ihtimal de olsa, helvanın kabararak fırına değmesi ihtimali mevcuttur. Ayrıca fazla yakılırsa süt helvasının üstünün kömürleşmesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle süt helvasını fırına koyduğunuzda başından ayrılmamalı ve dikkatle takip etmeniz gerekmektedir.
  • Fırın tepsisine helva seviyesinde hatta helva seviyesini biraz geçecek şekilde su koymaya dikkat edin. Zira su nemli bir hava yaratıp süt helvasının kıvamını korumasını sağlayacak, kuruyup kekleşmesini engelleyecektir. Aynı zamanda da su, süt helvası koyduğunuz kap ile temas edip ısısını alarak pişme sürecini yavaşlatacak, kıvamı kaybetmemenizi sağlayacaktır.
  • Su bir yandan ortamı nemlendirip, pişme sürecini yavaşlatırken, süt helvasının üzerini hızlı bir şekilde yakıp, bir an önce fırından çıkarmak yerinde olacaktır. Zira fırında geçen her dakika süt helvasının kıvamının yoğunlaşmasına ve akışkan yapısını kaybetmesine neden olacaktır.
  • Bu adımlara ve püf noktalarına uyduğunuz takdirde, ilk kaşıkta nefis bir süt helvası nasıl yapılır anlamış olacaksınız. 🙂

Lezzeti Bir Üst Seviyeye Çıkaracak Mide Mühendisi Dokunuşları

  • Güzel bir kaymak, leziz bir yoğurt, nefis bir güllaç ya da hakiki bir sütlaç yaparken olduğu gibi, iyi bir süt helvası yapmak için de nitelikli ve lezzetli bir süt kullanmak önemlidir. Bu nedenle leziz bir süt helvası yapmak istiyor iseniz, işe güzel bir süt kullanarak başlayın.
  • Süt helvası yanık iken güzel ve lezzetli oluyor, lezzeti bir kademe daha ileriye taşınıyor. Bu nedenle süt helvasını yakmadan yemek olmaz. Ancak fazla ve kömürleşmiş bir yanık hem lezzet hem de sağlık açısından iyi olmayacaktır.
  • Süt helvanızı çizilmez bir tavada sürekli dövdükten sonra ocağın üzerinde tutabileceğiniz bir tepsiye boşaltıp, tepside biraz kaynatmak küçük küçük halkalar oluşturacaktır. Bu halkalar da önceden ısınmış fırına girdiğinde benekli bir yanık elde etmenizi sağlayacaktır.
  • Süt helvasının hem parlak ve daha iştah açısı gözükmesi için, helva fırından çıkar çıkmaz çok ince bir tereyağı ile üzerini yağlayabilirsiniz.
  • Süt helvasını servis ederken üzerine biraz tarçın dökmeniz helvanın lezzetini geliştirecektir.
  • Süt helvasının üzerine eğer kuruyemiş eklemek istiyorsanız, bu lezzet ile en uyumlu kuruyemiş kıyılmış fındık olacaktır.

Tarif Notları
İlk Uygulanma Tarihi, 20/02/2019
En Son Uygulanma Tarihi, 21/11/2020
Tarif İçin Gerçekleştirilen Deneme Sayısı, 6
Bu Tarifin Uygulanma Sayısı, 10

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 15/05/2020
Son Güncelleneme Tarihi, 29/10/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 4 dakika

8 Yorum

  1. Denediğiniz dört farklı tarifin altı farklı icrasından çıkan tarifinizi paylaştığınız ve özverinizden dolayı çok teşekkür ederiz. Bağımlılık seviyesi skalanız da çok yaratıcı 🙂

    1. Uzun bir süre yaptığım denemeler sonucunu paylaşıyorum ve açıkçası bu tarife uyarsanız yüksek keyif verici bir süt helvasını garanti ediyorum. 🙂
      Sözler için teşekkürler.

  2. Süt helvasını ilk kez Bursa’da tatmıştım. Bu tarifi paylaşmanız güzel oldu. Herkes faydalanabilir. Çalışmalarınızda başarılar.

    1. Süt helvası gerçekten kıymetli bir lezzet. Üstelik bu kadar az malzemeden böyle bir lezzetin çıkması da kültürel derinliği gösteriyor kanaatimce. Bu lezzeti bugünlere kadar taşıyan tüm esnaf lokantalarına teşekkür etmek gerek.

    1. 1,2 litre süt kullanmak gerekiyor. 1 litre süt yaklaşık 1.032 gram kadardır. Buna göre 1,2 litre süt 1.238 gram geldiği için, tartı ile ölçerek koyuyor iseniz 1.238 gram süt kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir