Gömlek yağı, adı gibi ilginç olan bir yağ olup, esasen insanların ve hayvanların vücutlarında bulunan bir yağlı zardır. Çember yağı olarak da bilinen ve tıbben omentum olarak adlandırılarak bir organ olarak da nitelendirilen bu yağlı zar; karın bölgesinde iç organları sarıp, karnın ön duvarını kaplamaktadır. Uykuluk gibi, karın tereyağı gibi çok da bilinmeyen gömlek yağının, karın bölgesindeki organları ısı yalıtımını sağlamanın, darbe ve yaralanmalara karşı korumanın dışında, yağ depolamak, bağışıklık sistemi elemanlarına ve kök hücrelere ev sahipliği yapmak gibi görevleri bulunmaktadır.
Gömlek yağı, bu özellikleri dışında, gastronomik açıdan önemli bir değer taşımaktadır. Gömlek yağı, gömlek yağı dolması yapılırken, Kıbrıs’ın meşhur Şeftali (Şef Ali) Kebabı hazırlanırken, ciğer sarma yapılırken, Trakya Bölgesi’nde oğlak dolması yapılırken oğlak etinin kurumaması ve eşlik ettiği enfes lezzetlere bir ek bir aroma katması için kullanılmaktadır.
Etlerin pişerken geçirdiği Maillard tepkimesi ile birlikte oluşan aroma bileşikleri ile gömlek yağının verdiği lezzet bir araya geldiğinde ayrı bir lezzet bileşimi sağlanmaktadır.
Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 28/03/2019
Son Güncelleme Tarihi, 03/12/2020
Acaba göbeklerimizin iç yapısında da mı bu göbek yağından var 🙂
Her birimizde omentum denen bu organ var ama bazılarımızda bu yağdan daha da fazlası olabilir… 🙂