Daha önce yayınlamış olduğum Tarhana Yapma Güncesi 2023 yazısını okumamış iseniz ya da “üzerinden bir yıl geçmiş ya, nereden hatırlayalım” diyorsanız, kısa bir bilgilendirme veya hatırlatma yapayım. Bendeniz Uşaklı bir Türk vatandaşıyım ve Uşak Tarhanası, tarhana nedir sorusuna ilk verilecek yanıtlardan birisidir. Hal böyle olunca geçtiğimiz yıllarda tarhana nedir, tarhana nasıl yapılır, 2020 yılındaki tarhana yapma sürecimi ve 2023 yılındaki tarhana yapma sürecimi paylaşmıştım. 2024 sonbaharı itibariyle tekrar tarhana yapmaya karar verince, deneyim paylaşımına verdiğim önem nedeniyle, 2023 yılında olduğu gibi, Tarhana Yapma Güncesi 2024 başlıklı bir günlük güncellenen günce paylaşmaya karar verdim.
Eğer tarhana hazırlama sürecinde yeni iseniz, Uşak usulü tarhana yapma tarifini “Tarhana nasıl yapılır?” başlıklı yazıda bulabileceğinizi hatırlatarak, gün gün güncelleyeceğim Tarhana Yapma Güncesi 2024’e başlayalım…
Tarif
2023 Yılı ile 2024 Yılı Arasındaki Sıcaklık İlişkisi
Tüm biyokimyasal süreçlerde, gerçekleşen işlem ile sıcaklık arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılında hazırlamış olduğum tarhananın hangi sıcaklık altında hazır hale geldiği bilgisi ile 2024’deki gerçekleşen durumu kıyaslayabilmek adına -hem sizin hem de kendim için- görselleştirdim.
1. Gün, 25.09.2024, Sıcaklık 25°C / 12°C
2023 yılında olduğu gibi, tarhana yaparken kullanacağım sebzeleri ben memleketim Uşak’tan aldım. Sizler de olabilecek en doğal ürünleri temin edebilirseniz, yapabileceğiniz en doğal tarhanayı yapabilirsiniz.
Mutfak robotu veya parçalayıcı ile kullanarak hazırlayabileceğiniz iç harcı, ben kendi Philips Viva Collection HR2726 kıyma makinem ile kıydım.
Tarifte yer aldığı üzere ilk adım, iyice yıkadığımız, çekirdeklerini çıkardığımız al biber ile yeşil kısımlarını bıçakla ayırdığımız domatesleri kıymak ve iyice yumuşayıncaya kadar -45 dakika 1 saaat kadar- pişirmek. Bu sürecin sonunda ise hazırladığımız bu domates-al biber karışımını oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyoruz.
Bu karışım pişerken ve soğurken tarhanalık biber, soğan ve naneyi kıyma makinesinden geçiriyoruz.
Hazırladığımız bu karışıma soğumuş olan domates-al biber karışımını ve yoğurdu ekleyerek, tarhanamızın temelini oluşturacak karışımımızı hazırlamış oluyoruz.
Bu hazırladığımız karışımı bir gün bekleteceğiz.
2. Gün, 26.09.2024, Sıcaklık 27°C / 12°C
Tarhana hazırlarken ilave edeceğimiz malzemelerden birisi de -tabii ki- un. 2,5 kilogram olarak temel alacağımız unun miktarını,
- Kullandığımız sebzelerin sululuk miktarına,
- Hazırladığımız domates-al biber karışımını ne kadar pişirdiğimize,
- Ev yoğurdumuzun su oranına göre,
- Kullandığımız unun su tutma yeteneğine göre,
sözün özü, tarhananın temel karışımının ne kadar un kaldıracağına göre belirlemek gerek. Bu nedenle unu 500’er gramlık parçalar halinde koymak ve her seferinde iyice karıştırmak gerekiyor.
Son 500 gramlık unu ihtiyaç olması halinde ekleyerek, tarhanamızı, kuru meyvelerle zenginleştirilmiş fırına verme öncesindeki biraz tok bir kek hamuru gibi olmasını bekliyoruz. Bu kıvama ulaşınca bugünlük işimiz bitmiş oluyor.
3. Gün, 27.09.2024, Sıcaklık 28°C / 13°C
Bugün yapacağımız bir işlem bulunmuyor. Tarhanımızı oluşturan yoğurt, ekmek hamuru ve sebzelerin üzerinde bulunan mikrobiyolojik canlıların işlerini gerçekleştirmesini bekliyoruz.
Şeffaf bir kap kullanmamızın bir yararı, tarhananın hemen her kısmındaki bu hareketliliği ve kabarcık oluşumlarını görebilmek oluyor. Mayalanma işlemi tüm hızıyla devam ediyor.
4. Gün, 28.09.2024, Sıcaklık 30°C / 14°C
Tarhanamızın içinde bulunan mikrobiyolojik canlılar coşmaya devam ediyor.
Tarhanayı karıştırıp, içinde oluşan hava kabarcıkları, yani oluşan gazı tahliye ediyoruz.
5. Gün, 29.09.2024, Sıcaklık 30°C / 13°C
Bugün de tarhanamızı karıştırıyoruz ve oluşan gazları tahliye ederek, tarhanamızın lezzetini etkilememesini sağlıyoruz.
6. Gün, 30.09.2024, Sıcaklık 22°C / 8°C
Bugün dikkatimizi çeken husus, tarhanamızdaki çöküşün belirgin hale gelmesi. Bunu da tarhananın içinde bulunduğu kabın iç çeperlerindeki izlerden anlıyoruz. Halen tarhanamız cıvıklaşmasının arttığı ve gaz çıkışının devam ettiği bir evrede. Gazın tarhanamızın lezzetini etkilememesi için iyice karıştırıp, tekrar dinlenmeye bırakıyoruz.
7. Gün, 01.10.2024, Sıcaklık 14°C / 8°C
Tarhanamızdaki çöküş durumu ve cıvıklık hali devam ediyor. Gaz tahliyesi yapmak için tarhanamızı karıştırıyor ve dinlenmeye bırakıyoruz.
8. Gün, 02.10.2024, Sıcaklık 18°C / 8°C
Tarhanamızı tekrar karıştırıyoruz, cıvıklık devam ediyor. Karıştırıyoruz, karıştırıyoruz…
9. Gün, 03.10.2024, Sıcaklık 23°C / 9°C
Tarhanamızı bir süre karıştırıyoruz, cıvıklık azalmakla birlikte devam ediyor. Gözlemlemeye devam ediyoruz.
Devamı…
Tarhananın hazırlanması, halen devam eden bir süreç. Gelişmeleri her gün burada bulabileceksiniz.
O zamana kadar 2023 yılında nasıl bir sürecin sonunda tarhana hazırlamışız, bakabilirsiniz.
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 26/09/2024
Son Güncelleme Tarihi, 03/10/2024
Toggl Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 7 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 15 dakika