Yemek… Biz insanoğluna en keyif veren dünyevi olgulardan birisi… Eğer siz de, bendeniz Mide Mühendisi gibi şikemperver birisi iseniz, yemek yemekten aldığınız keyif “hayatta kalmak için yemek” motivasyonuna sahip birisinin aldığı keyiften çok daha fazla olacaktır. Peki bu kadar keyif veren bir konuda, bir günde yemek ile ilgili kaç karar alırız hiç düşündünüz mü? Geçmişteki öğün sayımız olan iki mi? Bugünkü öğün sayımız olan üç mü? Ara öğünleri de katalım, beş mi? Aklı sürekli yemek yemekte olan birisi isek, yirmi mi?
İnanması biraz zor belki, ama bir günde yiyecekler ile ilgili 200’den fazla karar alıyoruz, daha ilginci de aldığımız kararların birçoğu bilinç düzleminde gerçekleşmiyor. Cornell araştırmacısı Brian Wansink ve takımının yaptığı bir çalışmada1 katılımcıların yiyecek ve içecekler konusunda bir günde kaç adet karar verdiklerine dair tahminleri alınmış. Ardından da katılımcılara neyi, ne zaman, nerede, ne kadar ve kimlerle yiyip ve içtiklerini soran 18 soru sorulmuş. Çalışma kapsamında, elde edilen sonuçlara göre katılımcılarca, bir günde yaklaşık 15 karar verdikleri tahmin edilirken, gerçekte tahminlerinin oldukça ötesinde, ortalama 221 civarında tercihte bulundukları tespit edilmiş.
Kilolu Olmak ve Bilinç
Çalışma kapsamında veriler, çözümlenerek daha ayrıntılı olarak incelendiğinde daha da ilginç bir manzara ile karşılaşılmış. Yapılan incelemede, alınan karar sayısı ile katılımcıların kiloları arasında bir ilişki tespit edilmiş. 100’den fazla karar alanların fazla kilolu olduğu görülürken, obez olarak tanımlanabilecek kişilerin ise, normal kilolu insanların aldığı karar sayısı mertebesinde karar aldıkları ortaya çıkmış. Buna göre de, kişilerin kilosu ile sadece karar sayısının ilişkili olmadığı, kararların nasıl ve hangi yönde aldığının da bu sürece dahil olduğu sonucuna varılmış.
Yani Bu Sonuç Ne Anlama Geliyor?
Bu çalışma ve sonuçları aslında bize, yemek odaklı ne kadar çok karar aldığımızı göstermekle kalmıyor; neyi, nasıl, nerede ve neden yediğimize ilişkin akıllıca kararlar almamız gerektiğini de gösteriyor.
Bir başka ilginç olan şey ise, karar alma süreçlerimizin büyük bir çoğunluğunun, bilinç düzeyinde gerçekleşmediği. Bu durum da esasen, bütün kararlarımızı kendimizin aldığını zannetmekle birlikte yanıldığımızı, bilinçten ziyade bilinç dışı düzlemin yani daha “ilkel” dürtülerimizin yemek yeme kararlarımız üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle yemek ile ilgili aldığımız kararları, hayatımızı akışına bırakarak bilinç dışı düzlemde almamız durumunda, zayıflama veya sağlıklı olmayı hedefleyen uğraşların başarılı olamayacağı açıktır. Sağlıklı olmak için, tam aksine alacağımız her kararın mutlaka bilinç seviyesinde olması ve kendi kararlarımıza tam anlamıyla müdahil olmamız gerektiği açık bir şekilde gözükmektedir. Bu hususun, bendenizin 103 kilogramdan 73 kilogramlara inerek sağlıklı olma yolunda geçirdiğim süreçteki tecrübesi ile sabit olduğunu söylemeliyim.
Sözün Özü…
Nereye gittiğini tam da bilemediğimiz kilolarımızdan kurtulmak ve sağlıklı olmak istiyorsak, kararlarımızı bilinç dışı benliğimize bırakmadan bilinç düzlemindeki benliğimiz ile vermemiz gerekmektedir.
İlk Yayın, 20/06/2019
Son Güncelleme, 29/03/2020
Bu Gönderiyi Dinlemek İster misiniz?
Yazar, Mide Mühendisi
Seslendiren, Tolga Çiçek
Müzik, Kevin MacLeod, Shades of Spring, https://filmmusic.io/
Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as
well as the content!
Thanks! I’ve blogging for 6 years -except a two-year-period exclusion. The layout is pretty minimal and clean looking. I’ve searched a lot for a layout that I really liked. And this is the result. 🙂