Siz de bendeniz gibi peynirsever biri iseniz, “peynir bağımlılık mı yapıyor?” sorusunu “nasıl yani?” diyerek şaşkınlıkla karşılamanız muhtemel. Ama evet, peynirseverliğimizin nedeni ve çok peynir yememizin kökeni, gizli bir bağımlılık olması kuvvetle muhtemel.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Mişıgın (Michigan) Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, en çok arzulanan ve akıllarda yer eden lezzetlerden birisi de pizza üstüne konulan malzemeler çıkmış. Dahası incelenen ve en çok arzulanan lezzetler arasında üst sıralarda bulunan lezzetlerin peynir içerikli olması dikkat çekmiş.
Derinleştirilen araştırma ile bu isteği -bir başka deyişle bağımlılığı- süt ürünlerinde bulunan kazein proteinin oluşturduğu tespit edilmiş. Kazein proteini, sindirim esnasında kazomorfin adı verilen kimyasal bileşikler yaymakta ve bu kimyasallar da beyindeki dopamin alıcıları ile etkileşime geçerek mutluluk hissi oluşturmaktadır. Yani evet, peynir mutlu etmektedir. 🙂
Aynı arzuyu kazein içeren süte karşı çok da hissetmiyor olmamız da şaşırtıcı bir durum değil. Zira peynir yapmak icin, sütteki kuru maddeleri yoğunlaştırmak için litrelerce süt kullanılırken, kazein proteini de -ve tabii ki de yüksek kalori içeriği bulunan süt yağı da- yoğunlaştırılmış oluyor ve yoğun kazein proteini içeren bir yiyeceğin etkisi daha yüksek olmaktadır.
Sonuç olarak peynir, içeriği itibariyle yüksek besin değeri ile sadece oldukça faydalı değil aynı zamanda mutluluk veren bir lezzettir. Bunu peynirsever bendeniz değil, bilim söylüyor…
Güzel paylaşım
Teşekkürler. 🙂
Mide Mühendisi, Karadeniz yöresi ve Kars’taki peynirler hakkında bilginiz varsa onlarla ilgili de yazı bekleriz.
“Türkiye’nin Önde Gelen Peynirleri” başlıklı bir yazıya başlamıştım. O peynirlerin bir kısmını bu yazıda ele alacağım.