Biz insanoğlunun doğadan sürdürebilir bir şekilde yararlanabileceği bir çok alan bulunmaktadır. Faydalanabilecek seçenekler arasında tarımsal üretim ya da hayvancılık olduğu gibi, tıpkı avcı toplayıcı toplumlar gibi, çeşitli ağaç ya da bitkilerden yararlanmak da vardır. Her şeyin sanayileştiği, bozulduğu, kirlendiği dünyada, doğal olan ve doğadan alabileceğimiz lezzetlerden birisi de kuş otu1 bitkisidir. Kuş otu bitkisi ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiyi diğer blogum olan SosyalAnneBaba’da bulabilirsiniz. Biz burada, yani Mide Mühendisi blogumuzda ise ise, tek yıllık bir bitki olan ve birçok adı olsa da en bilinen adıyla kuş otu ile neler yapılır, kuş otundan nasıl yararlanılabilir, onu ele alalım.
Tadına İlişkin Notlar
Kuş otu, aromatikliği yüksek ve karakteristiği baskın olmayan bir ottur. Tadı, çiğken mısır püskülünü, piştiğinde de ıspanağı andırmaktadır.2
Nasıl Tüketebilirsiniz?
Kuş otu aromatikliği yüksek, karakteristiği baskın olmayan bir ot olduğu için birçok şekilde kullanılabilmektedir. Çiğ olarak salatada, börek ya da gözleme gibi yeşilliklerin kullanıldığı hamur işlerinde, ya da ıspanak yemeği gibi yemeği yapılabilmektedir. Ayrıca kuş otu çay olarak içilmektedir.
Anadolu’da Nasıl Tüketilmektedir?3
Çok geniş bir coğrafyada4 var olması ve birçok şekilde kullanılabilmesi nedeniyle, kuş otu, Anadolu’da oldukça bilinen ve sıklıkla yararlanılan otlardan birisidir.
Bitkinin toprak üstü kısımları,
- Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Muğla, Yalova’da börek yapılmakta,
- Kocaeli ve Muğla’da suda haşlandıktan sonra pirinçle birlikte pişirilerek yemeği yapılmakta,
- Karaman’da pişirilerek yemek yapılmakta,
- Bartın’da ıspanak ve soğanla birlikte pişirilerek yemek yapılmakta,
- Çanakkale’de doğranıp, içine un ve su katılarak tavada çırpma yapılmakta,
- Yine Çanakkale’de çiğden bitki kavurması yapılmakta,
- Yalova’da yemek yapılan ot karışımına katılmakta,
- Bartın ve Kocaeli’nde çiğden bitki salatası yapılmakta,
- Karaman’da çiğ olarak yeşillik gibi yenilmektedir.
Lezzeti Bir Üst Seviyeye Çıkaracak Mide Mühendisi Dokunuşları
Bendenizin mutfağı olan Mide Mühendisi Restaurant’ta, kuş otundan ilk yararlanma yöntemimiz, tadını tam hissedebilmek için, kavurup ot kavurması şeklinde tüketmek olmuştu. Hafif tuz ve karabiber ile kavrulan ot, ister sade bir ot kavurması olarak, istenirse de sarımsaklı yoğurt ilavesi ile tüketilebilir.
Bizim mutfak Mide Mühendisi Restaurant‘ta en çok tercih edilen yöntem ise, tercihen az miktarda nitelikli bir zeytinyağında iyi öldürmeyecek şekilde kavurup, üzerine yumurta kırarak kahvaltıda yemek. 🙂
Gelelim kuş otunu tüketirken en çok sevdiğimiz yönteme… Kuş otu keyifli bir ot olması ve piştiğinde bile parlak yeşil rengini çok kaybetmemesi nedeniyle görseli yüksek bir ot. Böyle güzel bir otu ile birlikte Konya küflü peynirini kullanarak bükme5 yapmaktır. Hatta paylaştığım görselde bendenizin yaptığı gibi, eriyebilen hafif yağlı bir peynir ilavesi ile bükmeden şarıl şarıl akan, yer yer yeşil tonlar içeren, nefis bir peynir şelalesi oluşturabilirsiniz. 🙂
Tıbbi Faydaları
Kuş otu önemli bir A ve C vitamini ve de flavonoid kaynağıdır.6 Protein ve mineraller de içeren kuş otunun idrar arttrıcı ve balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.7 Çayının kilo verdirici bir etki gösterdiği bilinen kuş otunun, astım, hazımsızlık, cilt hastalıkları üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.8
Dikkat!
Doğada çok sayıda yararlı bitki olduğu gibi, zararlı olabilecek bitkiler de mevcuttur. Bununla birlikte kuş otu bunlardan birisi değildir. Bununla birlikte SosyalAnneBaba blogumdaki, kuş otu bitkisi gönderisindeki bilgileri tam anlamıyla özümsemeniz ve bulduğunuz bitkinin, doğru bitki olduğuna tam emin olduğunuzda kullanmanız önerilir.
Tüm bitkilerde olduğu gibi, beklenmeyen bir etki ya da şüphe duyduğunuzda en yakın sağlık birimine başvurmakta yarar bulunmaktadır.
Peki Ya Siz?
Siz kuş otu bitkisini bilir misiniz? Yaşadığınız yerde nerede gördünüz ya da buldunuz? Herhangi bir kısmından hiç yararlandınız mı? Belirtilenler dışında kuş otu bitkisi ile neler yapılır bilginiz var mı?
Görüşlerinizi ve deneyimlerinizi yorumlar kısmında paylaşırsanız bilgilerimizi hep birlikte arttırabiliriz. 🙂
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 25/06/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 18 dakika
Çok teşekkürler bizim yeşil soğanın yanında kendiliğinden çıktı .Yazınız için tekrar teşekkürler.Eğer bu yazıyı okumasaydım büyük ihtimalle kuş otunu sökerdim. Görselle arama yapmanın faydaları işte teknolojinin faydaları…
Rica ederim. Kuş otu hemen her yerde çıkıyor. Esasen doğanın bize verdiği bir sürü nimet var ama bilmediğimiz için ıskalıyoruz çoğunlukla.
Siz ıskalamamışsınız, üstelik teknolojiyi tam yerinde kullanmışsınız.
Tebrikler. 🙂
Bizim buralarda çok fazla miktarda var bu ottan
Şimdi bir tutam topladım
İftardan sonra tadına bakacağım ☺️
O kadar çok yaygın bir bitki ki, Ankara’da ben şehrin hemen her yerinde görüyorum. Ama çok da farkında olmadığımız için gözümüzden kaçıyor ve değerlendirmiyoruz.
Siz yakalamışsınız ama. 🙂
Benim de yengemin bahçesi dolu. Toplayıp veriyor hatta o kadar fazla ki kışın da kullanmak için buzluğa koyuyor. Börek ve ıspanak gibi pişirip tüketiyoruz.
Harika. Aslında bu bitki hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Biraz dikkat etsek hemen göreceğiz.
Bununla birlikte şehirde ve kirliliğin olduğu yerlerdeki ürünleri olabildiğince tüketmemekte de yarar var…
Bazen çiğ kahvaltıda dâhi tüketiyorum peynirle beraber.
Diğer taraftan karışık olarak da kavurma veya yumurtalı tüketicisiyim.
Naçizane bir ilave, ilk baharın taze yeşil sürprizlerinin tüketilmesi kış rehavetinden hızlı şekilde kurtulmak için birebir arkadaşlar.
Afiye şifa olsun. Yorum ve katkı için teşekkürler Recep Bey. 🙂
Çocukluğumdan beri yerim çok severim ismine kuş yüreği deriz. Babaannem rahmetli karışık otlarla birlikte böreğini çöreĝini yapardı yumuşacık yemesi olurdu bağırsak mide dostudur. Şimdilerde sabahları çiğ yiyorum. Salatasını ve kavurmasını yapıyorum süper.
Ne güzel çocukluğunuzdan itibaren bilmeniz. Doğada yararlanabileceğimiz bir çok lezzet var aslında. Ancak ne yazık ki bu bilgiler sonraki nesillere yeterince aktarılmıyor ve bu bilgiler kayboluyor. Bu da üzücü…