Okuma Süresi : < 1 dakika

Denetimli bir fermantasyon süreci ile besinlerin bozulmadan uzun süre dayanabileceği bir hale dönüştürülmesi amacı taşıyan turşu hazırlama yöntemi, birçok ülkede ve ülkemizde de birçok yerde yapılmakta olup, ülkemizde turşu alanında öne çıkmış ve meşhur olmuş önde gelen yerlerden birisi de Ankara’nın Çubuk ilçesidir. Bu markalaşma sürecinin bir sonucu olarak, Ankara’nın Çubuk ilçesinde yapılan “Çubuk Turşusu”, Ankara’nın tescil edilmiş coğrafi işaretlerinden birisi olmuştur.

Coğrafi işareti tescil edilmiş bir çok lezzet gibi, Çubuk’ta da 2006 yılından beri uluslararası turşu festivali düzenlenmektedir. Çubuk’ta turşu geçmişte sadece imece usulü tanıdıklarla bir araya gelerek yapılırken, bugün evde yapılanların yanında birçok işletme tarafından da hatırı sayılır seviyede turşu üretimi gerçekleştirilmektedir.

Çubuk’ta, Ağustos ve Eylül aylarında küplere kurulan turşular, yabancı kimyevi maddeler kullanılmadan körpe olarak toplanan salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, acı biber, lahana, patlıcan gibi sebzeler, salamura suyunda 20 ile 35 gün kadar tutularak turşuya dönüştürülmektedir. Çubuk turşularında, bilinen turşulardan farklı olarak, tane karabiber, defne yaprağı, nohut, çiçekli dereotu, sarımsak, acı biber gibi çeşitli malzemeler kullanılarak farklı aromaları bir araya getirilmekte ve özel bir lezzet bileşimi sağlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir