Lahmacun ülkemizin en sade ancak en rafine ve vazgeçilmez lezzetlerinden birisi. Farklı çeşitleri olan ve lahmacunları ile meşhur Gaziantep Mutfağı’nda, kış lahmacunu olarak da bilinen soğanlı lahmacun nasıl yapılır gelin bakalım ve bu enfes lezzeti beraber yapalım.
Tarif Genel Değerlendirmesi
Zorluk Seviyesi, 3/5
Bağımlılık Seviyesi, 5/5
Baştan Sona Gereken Süre, 2 saat
Malzemeler
İçi İçin
350 gram kıyma
3 orta boy soğan
1 adet büyük boy al biber
1 avuç iri çekilmiş ceviz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı nar ekşisi
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber
Hamur İçin
300 gram un
175 ml su
10 gr tuz
10 gr toz şeker
Yapılışı
- Öncelikle hamurumuzu hazırlamamız gerekmektedir. Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri katıp tek elle yoğuruyoruz. Ele yapışan bir hamuru olacak hamurumuzu iyice yoğurup, daha sonra elimizdeki kalanları bir bıçakla alıp, elimizi unlayıp hamuru yuvarladıktan sonra üzerine biraz un atıyoruz. Yaklaşık 500 gramlık bir ağırlığı olan hamurumuzu dinlendirmeye alıyoruz.
- Sıra iç harcımızı hazırlamaya geldi. Soğanları soyup, biberin çekirdeklerini çıkarıp önce küçük parçalar haline getiriyoruz. Eğer bıçak kullanma tekniğiniz iyi ise bıçakla (Lezzeti bir üst seviyeye çıkaracak Mide Mühendisi dokunuşu olarak zırh kullanmak daha iyi olacaktır) mercimek tanesi büyüklüğünde kesiyoruz. Eğer yapamayacağınızı düşünüyor veya uğraşmak istemiyorsanız da elektrikli bir parçalayıcı ile de soğanları istenilen büyüklüğe getirebilirsiniz.
- Küçük parçalara ayrılan soğan (özellikle parçalayıcı kullanarak parçaladıysanız) dokusundaki suyun bir kısmını dışarı salacaktır. Bu nedenle kıyılmış soğanı parça parça avcumuza alıp suyunu sıkarak, lahmacunun lezzetini etkileyecek olan bu suyunu sıkıyoruz.
- Sonra harcımızın hamur ile buluşmayı bekleyeceği kapta soğan, al biber, kıyma, ceviz, sıvı yağı, nar ekşisi, biber salçası, domates salçasını bir araya getiriyor ve baharatları ekledikten sonra harcımızı iyice karıştırıp hazırlıyoruz.
- Dinlenmekte olan hamurları 50 gramlık 10 parçaya ayırıp, 10 dakika daha dinlendiriyoruz.
- İlk beze yaptığınız hamurdan başlayarak bir merdane ve bol un kullanarak bezeyi ince bir şekilde açıyoruz.
- İç harcından avcunuza alıp, hamurun bir ucundan başlayarak ve parmak uçlarınızı kullanarak hamurun yüzeyine yayıyoruz.
- Hazırladığımız lahmacunları varsa fırın taşının üzerine, fırın taşınız yoksa da fırın tepsisine koyup fırında kenarları hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
Pişirim
- Lahmacunların esasen yüksek ısıda kısa sürelerde pişirilmesi gerekmektedir. Ev koşullarında bu duruma en yakın koşul da, en yüksek sıcaklığa ayarlanmış ve tam ısınmış fırında olacaktır.
- Lahmacunlar, en yüksek sıcaklık derecesine ayarlanmış, alt ve üstü açık, sıcak hava üfleme özelliği kapalı şekilde ayarlanmış bir fırında pişirilmesi gerekmektedir.
- Lahmacunların üstü yeterince pişince ve kenarları hafifçe kızarınca fırından çıkarabilirsiniz.
Püf Noktaları
- İç harcınıza koyduğunuz etiniz çok yağlı ise sıvı yağı daha az ekleyebilirsiniz.
- İç harcınızın çok sulu olmamasına dikkat edin. Eğer iç harcınız fazla sulu olduysa, harcı elinize aldığınızda biraz sıkıp sıvı kısmını azalttıktan sonra hamurun üzerine serin.
- İç harcını hamurun üzerine yaydıktan sonra uzun süre hazır bir şekilde tutup, hamurun ıslanmasına neden olmayın. İç harcı yaydıktan sonra kısa sürede, fırınlamaya çalışın.
- Bir fırıncı küreğiniz varsa üzerine biraz un serpip, hamuru küreğin üstüne aldıktan sonra harç ile hamuru birleştirmek daha kolay olabilir.
- Eğer fırıncı küreğiniz yoksa, tezgahta harç ile hamuru birleştirdikten sonra, elinizin iç tarafını hamurun üzerine yayılmış hamurun üstüne yapıştırıp, elinize yapışmış olan lahmacunu hızlıca tepsiye taşıyabilirsiniz.
- Lahmacun hamurlarını, tepsinizin büyüklüğünü göz önüne alıp, tepsinizin alanını en verimli kullanabileceğiniz büyüklükte açın.
- Hamurun üzerine eti dengeli yaymak bir ustalık ister. Bunu nasıl gerçekleştireceğinizi anlamak adına, Gaziantep Harekatlarımızda mutlaka kendilerini ziyaret ettiğimiz Kasap Halil Usta Fırınlı Et Lokantasının bu paylaşımına bakabilirsiniz.
- Lahmacunlar fırında pişerken, hamurları iç harç ile buluşturup sıradaki lahmacunu hazırlayabilirsiniz. Pişen lahmacun fırından çıkar çıkmaz, yeni lahmacunu tepsiye koyup tekrar fırınlayabilirsiniz.
- Eğer iki tepsiniz var ise ikisini birden kullanmak lahmacunlarınızı daha hızlı pişirmenizi sağlayabilir.
- Fırının iyice soğumaması ve lahmacunların pişiriminin gecikmemesi için fırını sık sık açmamaya, açtığınızda da hızlıca kapatmaya özen gösterin.
Lezzeti Bir Üst Seviyeye Çıkaracak Mide Mühendisi Dokunuşları
Soğanlı lahmacun nasıl yapılır anlattıktan sonra, sıra lezzeti Mide Mühendisi dokunuşları ile lezzeti üst seviyelere çıkarmakta. İşte bu kapsamda yapabilecekleriniz…
- İç harçta kullanacağınız etin kaburga eti olması, lahmacunun çok daha olmasını lezzet sağlayacaktır.
- Kullanacağınız et kaburga eti olmayacak ise, en azından etin orta yağlı olması lezzetini arttıracaktır.
- Eti makine kıyması yerine, kuşbaşı olarak alıp zırhla (görseli yukarıda) küçültmek eti ve lahmacununuzu daha lezzetli kılacaktır.
- Zırhınız yoksa veya zırhlamaya emek harcamak istemiyorsanız, etin dokusundaki suyu kaybetmemesi için kıymayı alırken iki kez değil bir kez çektirmeyi düşünebilirsiniz.
- Soğanları kıymak için ve iç harcını tamamen hazırladıktan sonra özleşmesine yardımcı olmak için zırh ile bir 5 dakika zırhlamak lezzeti arttıracaktır.
- Bu iç harcına 1 adet ayva da katarak hem farklı bir doku hem de farklı bir tat katabilir, soğanın sasılığını azaltabilirsiniz.
- Lahmacunun daha güzel pişmesi ve gerçek lahmacun lezzetine biraz daha yaklaşmak için bir fırın taşı kullanmanız lezzeti arttıracaktır.
Tarif Notları
İlk Uygulanma Tarihi, 27/01/2019
En Son Uygulanma Tarihi, 19/04/2020
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 23/04/2020
Son Güncelleme Tarihi, 29/04/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 14 dakika