Okuma Süresi : 5 dakika

Türk kahvesi’ni sever misiniz? 1500’lü yıllarda önce kültürümüze sonra da dünya kahve kültürüne kattığımız bu özel lezzetin geçmişini ve tarih içinde geçirdiği yolculuğu pek bilmiyoruz. Dünya kahve kültürü açısından önemli bir değer olan Türk kahvesini daha iyi tanımak amacıyla, Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi adlı Cenk R. Girginol eserini inceleme zamanı…

Cenk R. Girginol Kimdir?

Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi eserinin yazarı Cenk R. Girginol adı sizlere tanıdık geliyor olabilir. Zira kendisi Türk kahvesi konusunda etkin bir gayret ile tanıtım faaliyetlerinde bulunuyor ve gastronomi tutkunlarına önerilebilecek kitaplar arasında yer alan Kahve Fincandan Lezzete ve Kahve Topraktan Fincana adlı iki farklı kitabın da yazarı.

Profesyonel hayatını kahve üzerine kurmuş olan Cenk R. Girginol, aynı zamanda Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri arasında yer almaktadır. Kahve konusundaki ve daha önce kahve üzerine yazdığı iki eserdeki deneyimi ile, Cenk R. Girginol Türk Kahvesi üzerine odaklanmış bir eser yazmaya karar vermiş ve Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi’ni kaleme almış.

Peki Ya Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi?

Türk kahvesi üzerine yazılan birçok eser bulunuyor elbette… Salah Birsel’in Kahveler Kitabı, Emine Gürsoy Naskali’nin Türk Kahvesi Kitabı, Kemalettin Kuzucu’nun Türk Kahvesi, Beşir Ayvazoğlu’nun Kahveniz Nasıl Olsun? adlı eseri bu kapsamda ilk aklıma gelenler…

Bu eserler Türk Kahvesi’ne dair çok önemli kaynaklar olmakla birlikte, eserlerin çoğu geleneksel şekilde metin odaklıdır. 

Cenk R. Girginol’un Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi’nin ise -tıpkı Kahve Fincandan Lezzete adlı eserinde olduğu gibi- tatmin edici seviyede ve ayrıntıda bilgi içermekle birlikte, kahve konusunda görsel zenginliğinin üst seviyede olduğunu söylemek gerek. 

Eserdeki üst düzey görsellik -bazı görsellerde yanlış adlandırmalar bulunsa da- Türk Kahvesi’nin kültürünü daha iyi aktarmakta.

Sözün Özü…

Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi, Türk kahvesine dair derli toplu bir bilgi kaynağı olması açısından da önemli bir eser. Türk Kahvesi’nin tarihi, pişirilmesine dair ayrıntılı bilgi içermesi, bilimine ve kültürüne dair önemli bir içeriğe sahip olması ile okunması gereken eserlerden… Bu çerçevede bu eserin gastronomi tutkunlarına önerilebilecek kitaplar arasında özellikle de kahve severlerin okuması gerektiği düşüncesindeyim. 

Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi’nden Tadımlık

Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi eserinin yayınevi olan A7 Kitap’ın kendi sitesinde yayınlanan, eserin “tadımlık” adı verilen kısıtlı bir nüshasını okumak için buraya tıklayabilirsiniz…

İçindekiler

Giriş, 7
Kahvenin Keşfi ve Ayak İzleri,16
Osmanlı’da Kahvehaneler ve Kahvenin Toplum Hayatındaki Yeri, 37
Kahvede Yasaklar, 63
Sarayda ve Konaklarda Kahve,69
İlk Kahvehane, 81
Osmanlı’da Kahvenin Pişirilmesi, 87
Kahve Pişirme Araç ve Sunum Malzemeleri, 95
Kütahya Porselen, 115
Cezve, 123
Yeni Nesil Kahve Makineleri, 129
Kahve Falı, 135
Kahvenin Kırk Yıl Hatırı, 149
Türk Kahvesi’nin Pişirilmesi (Ön Hazırlık, Kahveyi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?), 151
Türk Kahvesi Bilimi – Kahvenin Kimyası, 159
Türk Kahvesinin Gereklilikleri, 171
Adım Adım Türk Kahvesi’nin Pişirilmesi, 183
Anadolu Kahve Kültürü – Yöresel Türk Kahveleri,189
Anadolu Kahvesi, Atilla Narin, 211
Safranbolu Kahve Müzesi, 217
Türkülerde Kahve, 227
Kahve Bilmeceleri, 255
Kahveci Güzeli, 267
Türk Kahvesi Amerika’da, 271
Havuç musun? Yumurta mı? Yoksa Kahve misin?, 279
Kahve ile İlgili Söylenenler, 283
Kahve ve Sağlık, 287
Hasan Kale (Microangelo) – Ahde Vefa “Bir Türk Kahvesi Hikâyesi” Koleksiyonu, 305
Türk Kahvesi ile Yapabileceklerinizin Sınırı Var mı?, 333
UNESCO Kültürel Mirası, 339
Türk Kahveli Özel Tarifler, 343
Vedat Milor, 351
Atatürk ve Son Kahve, 355
Kaynakça, 360

Arka Kapak Yazısı

Tarihinden geleneğe kültürel mirasımız kahve… Bazen bir yorgunluğu alır bedenden, bazen mutlu yuvalar kuran başlangıcın başrolündedir. Bazen de acının karşılığıdır, saygı ve tevazu ile…

Bu kitapta Türk Kahvesi’ne bir bağlılığı, bir tutkuyu ama en önemlisi saygıyı, Ahde Vefa’yı bulacaksınız… Kültürden hikâyeleri okurken, kahveli türküleri mırıldanırken, cevabı kahve olan bilmeceler ile şaşırırken nasıl Türk Kahvesi pişirildiğinin ipuçlarını öğrenirken, imza reçeteler ile özel lezzetleri mutfakta hazırlarken kahvenin verdiği mutluluk hep orada olacak…

Kapağından, içindeki koleksiyon albüme kadar Hasan Kale ile Kahve ve Sanatla, Türk Kahvesi’ne dair her şeyi bulabileceğiniz bir başucu kaynağı olacak kahve severler için…

Kitabı okurken porselen bir fincanda okkalı bir Türk Kahve’nizi yanınıza almayı unutmayın…

Cenk Girginol

Künye

Kitabın Adı
Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi

Yazar
Cenk R. Girginol

Sayfa Sayısı
364

Yayıncı
A7 Kitap

İlk Baskı
Eylül 2020

Baskı Sayısı
1 (Bir)

ISBN
978-605-7667-86-1

Kitapsever Mecralarda Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikâyesi

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 25/11/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 24 dakika

4 Yorum

  1. Türk kahvesi içen ve seven birisi olarak böyle bir kitabı tanıttığınız için teşekkür ederim. Sadece kahve içmek değil onun tarihini incelemek ve öğrenmek bana ayrı bir keyif verecektir. Kahve içeceğim arkadaşlarıma öğrendiklerimi paylaşmak için heyecan duyuyorum.

    1. Teşekkür ediyorum. Değerli bir eser. Görsel açıdan da oldukça zengin. Okursanız, görüşlerinizi ayrıca beklerim… 🙂

  2. Türk kahvesi deyince ilk akla gelen o güzel kokusu,dibinde biriken telvesi, bol köpüğü ve karşılıklı sohbet etmenin en güzel anahtarı. Bende kahve sevenlerdenim. Şöyle bol köpüklü ve bol şekerli 👌😊
    Kitap öneriniz incelenmeye değer. 📚Sevdiğiniz ve keyif aldığınız birşey olunca okunmasının daha zevkli olacağını düşünüyorum.
    Sade ve güzel anlatımınız için teşekkürler emeklerinize sağlık…Blog yazılarınız bol kahveli olsun..😊yeni yazılarda görüşmek dileği ile…

    1. Teşekkür ediyorum. Blog yazısı yazarken ya da okurken bir kahvenin eşlik etmesi çok keyifli birşey… Ayrılmaz ikililer resmen… 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir